Padla vlada se bo še sestajala na sejah, a bo teh manj, je dejala sekretarka vlade Helena Kamnar. Foto: MMC RTV SLO
Padla vlada se bo še sestajala na sejah, a bo teh manj, je dejala sekretarka vlade Helena Kamnar. Foto: MMC RTV SLO
O čem sme odločati tehnična vlada?

Vlada se bo sicer še sestajala na sejah, saj je tekočih zadev dovolj, a bo, kot je dejala sekretarka vlade Helena Kamnar, kakšna redna seja manj in kakšna dopisna seja več. Vprašanje, kdo bo pripravil spremembe proračuna za prihodnje leto, za zdaj ostaja odprto. Kamnarjeva meni, da bi jih "po ekonomski logiki" še lahko pripravila vlada v odhajanju.

V zvezi s tem bodo sicer počakali na pravno mnenje, a ker spremembe v tem trenutku niso nujno potrebne, se jih lahko pripravi tudi pozneje.

Tekoče posle na ministrstvih bodo opravljali dozdajšnji začasni ministri, kar pomeni, da bo Borut Pahor še naprej tudi "minister" za javno upravo, pravosodni minister Aleš Zalar bo opravljal tudi tekoče posle na ministrstvu za notranje zadeve, Mitja Gaspari na ministrstvu za gospodarstvo, Boštjan Žekš na ministrstvu za kulturo in Igor Lukšič na ministrstvu za visoko šolstvo.

Trimesečno obdobje, kolikor lahko ministrstva vodijo začasni ministri, se bo v petek že izteklo za Igorja Lukšiča (Pahorju, Gaspariju in Žekšu se izteče 11. oktobra, Zalarju pa 2. decembra), a, kot kaže, bodo začasni ministri to tudi ostali do imenovanja nove vlade.

Le tekoči posli, ki ne prinašajo sprememb
Opravljanje le tekočih poslov pomeni le tiste naloge, ki so nujno potrebne za funkcioniranje države, je pojasnil pravnik Miro Cerar. Med te naloge tako ne sodi sprejemanje odločitev, ki bi bistveno spremenile obstoječe stanje, razen v primeru, da je treba do konca izpeljati že začete postopke ali ko takšen poseg terja nujna, izredna potreba države, pri čemer Cerar kot primer navaja varstvo človekovih pravic.

Presojo o tem, ali gre za tekoče posle ali ne, pa bi, če vlada predlaga kakšen zakon ali proračunske spremembe, opravil tudi državni zbor.

O čem sme odločati tehnična vlada?