Foto: BoBo
Foto: BoBo

Pred Rogom je bilo večji del dneva napeto, zbralo se je okoli 100 ljudi, popoldne so potekali protesti. Tovornjaki so med drugim dovažali opremo za delavce gradbišča. Kot so poudarili nekateri nekdanji uporabniki Roga, so bili trenutno v prostorih nekdanje tovarne tudi posamezniki, ki v času epidemije covida-19 niso imeli na voljo drugih primernih bivališč. Drugi spet so imeli v Rogu svoje umetniške delavnice.

"Potegnili so me ven, brez čevljev, in me rinili. Najprej sem mislil, da gre za policijo, pozneje sem ugotovil, da gre za varnostnike. Vsa moja roba je ostala v slikarskem ateljeju," je za Radio Slovenija jutranje dogajanje opisal eden od uporabnikov Roga, ki ima v njem tudi umetniški atelje. Večer pa je poročal, da so policisti s solzivcem poškropili tudi njihovega nekdanjega novinarja, 80-letnega Iva Ivačiča, ki je skušal fotografirati dogajanje pred Rogom.

MOL: Rog je bil prazen

"Ker smo bili zadnje tedne seznanjeni, da je Rog prazen, smo objekt, ki je last Mestne občine Ljubljana, danes prevzeli v posest. Opremo in druge predmete, ki niso last MOL-a, smo komisijsko popisali in shranili v skladišču. Tako smo zjutraj začeli rušitvena dela na podlagi pravnomočnega gradbenega dovoljenja ter ekološko sanacijo območja, ki je resnično degradirano in nevarno. V roku enega meseca bomo objavili razpis za izvajalca obnovitvenih del. Nov Center Rog bo dokončan v roku dveh let," so sporočili z MOL-a.

Dodali so, da so "ves čas prek različnih institucij in služb ‒ od inšpekcij, redarstva, do policije ‒ spremljali dogajanje na območju nekdanje tovarne Rog," ter, da so jih vseskozi o tem "kritično obveščali tudi zelo nezadovoljni okoliški stanovalci."

Popoldne je MOL prek svojega odvetnika sporočil, da so se za izpraznitev in rušenje odločili, ker so dobili informacije, da je Rog zapuščen in da so se uporabniki izselili. Sporočili so tudi, da so vso lastnino, ki je bila v prostorih, komisijsko popisali in shranili v skladišču.

Z MOL-a so sporočili, da so komisijsko popisali opremo in druge predmete iz Roga, ki niso last MOL-a. "Shranili jih bomo v skladišču, javnost pa bomo pravočasno obvestili, kdaj lahko lastniki prevzamejo svoje predmete in opremo. Na območju je bilo tudi nekaj zapuščenih živali, ki jih je v oskrbo prevzelo Zavetišče za zapuščene živali Gmajnice," so navedli. Za dodatne informacije se lastniki lahko obrnejo na omenjeno zavetišče.

Popoldne so pred mestno hišo o današnjem dogajanju spregovorili člani Protestne ljudske skupščine in uporabniki Roga. Foto: BoBo
Popoldne so pred mestno hišo o današnjem dogajanju spregovorili člani Protestne ljudske skupščine in uporabniki Roga. Foto: BoBo

Varnostniki vstopili v Rog okoli sedme ure

Mladinska aktivistična organizacija (MAO) je zjutraj sporočila, da varnostniki zahtevajo, da ljudje nemudoma zapustijo stavbo, nekatere so odpeljali na silo.

Eden izmed stanovalcev Roga je za MMC povedal, da jih je okoli pol osme zjutraj presenetila varnostna služba, ki je po njegovih besedah precej grobo zahtevala, da takoj zapustijo območje Roga. Hkrati jim niso pustili vzeti svojih stvari in so jim oblačila ali obutev pozneje prinesli drugi uporabniki Roga. Delavci pa so nato že začeli rušenje ene izmed stavb na območju nekdanje tovarne oz. so začeli odstranjevati strešno kritino.

Kot je poročala TV Slovenija, so nekateri uporabniki pojasnili, da prostori niso izpraznjeni in da nimajo nobenih dokumentov, ki bi pojasnili ukrep. Policisti naj bi pri izselitvi zoper nekatere uporabnike uporabili solzivec. Varnostniki jim niso dovolili vzeti njihovega imetja, nekateri pa so hoteli poiskati svoje domače živali oz. mačke, delavci MOL-a pa s pajki odvažajo avtomobile.

Pridržana deseterica

S Policijske uprave Ljubljana so nato sporočili, da so bili okoli 7.00 obveščeni o tem, da lastnik objekta na Trubarjevi cesti v Ljubljani na objektu izvaja gradbena dela, pri tem pa se je na kraju zbralo nekaj ljudi, ki ne upoštevajo varnostnikov, ki so območje gradbišča zavarovali.

Ob začetku policijske intervencije je bilo na območju Roga le nekaj ljudi, ki po navedbah policistov niso upoštevali ukrepov varnostnikov in prav tako ne ukazov policistov ter so želeli preskočiti ograjo gradbišča, zato so bila zoper njih uporabljena prisilna sredstva.

Med intervencijo se je na kraju zbralo še dodatnih nekaj deset ljudi, ki so jih večkrat opozorili, naj se ne zbirajo, saj gre v tem primeru za kršitve vladnih odlokov.

"Okoli 9.30 je pri odpiranju gradbiščne ograje več oseb skušalo vstopiti na gradbišče, kar so poskušali preprečiti varnostniki. Policisti so vseskozi osebe pozivali, da naj s kršitvami prenehajo. Ker je pri tem še prihajalo do kršitev javnega reda in miru so policisti ukrepali in proti več osebam uporabili prisilna sredstva, in sicer potiskanje množice s telesno silo, s ščiti in palico, ter plinski razpršilec. Osebe iz množice so nato na policiste začele metati bakle in dimne bombe. V posredovanju je bilo pridržanih šest ljudi," pojasnjujejo na PU-ju Ljubljana.

Približno uro pozneje so po navedbah PU-ja Ljubljana nekateri prisotni začeli v policiste metati steklenice in jajca. Policisti so nato pridržali še trojico. Nekaj pred 12. uro pa so policisti prijeli in pridržali človeka, ki je z nožem prerezal pnevmatike na več službenih vozilih policije.

"Po do zdaj znanih podatkih je bila v dozdajšnjem interveniranju poškodovana ena oseba. Same okoliščine poškodbe še preverjamo. Intervencija policistov pa še vedno poteka, zato več in natančnejših informacij trenutno še ne moremo posredovati," so še navedli na PU-ju Ljubljana.

Pozno popoldne so se pred Rogom zbrali podporniki  uporabnikov Roga. Kot so zapisali v pozivih na protest na družbenih omrežjih, izražajo nasprotovanje
Pozno popoldne so se pred Rogom zbrali podporniki uporabnikov Roga. Kot so zapisali v pozivih na protest na družbenih omrežjih, izražajo nasprotovanje "uničevanju avtonomnih struktur". Policisti in varnostniki še naprej preprečujejo dostop do Roga. Na t. i. protestu "proti uničevanju avtonomnih struktur in za svobodno Ljubljano" se je do 18. ure pred Rogom zbralo okoli 200 ljudi. Nekateri imajo s seboj transparente, na katerih med drugim sporočajo: "Roga ne damo za gradbeno jamo!" So pa tudi zapeli o boju za svobodo za skvoterski Rog. Med zbranimi protestniki in policijo, ki varuje območje, sicer prihaja tudi do nekaj napetosti. Foto: BoBo

Uporabniki Roga: Trije ljudje so bili huje poškodovani

Uporabniki Roga so na popoldanski novinarski konferenci pred mestno hišo, ki jo je sklicala Protestna ljudska skupščina, povedali, da so bili med aretacijo trije ljudje huje poškodovani in da so morali na urgenco. Dostop do njih jim je onemogočen, niti za vse ne vedo, kam so jih odpeljali. Po njihovih besedah je med rušilnimi deli prišlo do več težav, denimo neprimernega ravnanja z azbestom, o čemer so obvestili gradbeno inšpekcijo, ki trenutno na terenu pregleduje situacijo.

Kot so še povedali, so na območju Roga delavci porušili večino zgradb okoli glavne stavbe, poleg tega razbijajo okna na spomeniško zaščiteni glavni stavbi in po njihovih besedah "neznano kam vozijo opremo iz Roga".

Navedbe MOL-a, da je bil objekt nekdanje tovarne Rog prazen, so označili za laž in dodali, da od MOL-a tudi niso dobili še nobenega jasnega odgovora, kaj se bo zgodilo z opremo, ki je bila v Rogu, kam so jo odpeljali in kako jo bo mogoče prevzeti. Kot poudarjajo, prav tako niso bili obveščeni o začetku rušitvenih del, ki so jih zjutraj presenetila. Poleg tega jim ni bilo dovoljeno, da bi pobrali svoje stvari iz prostorov.

Poudarili so, da v avtonomni tovarni Rog deluje več sto uporabnic in uporabnikov ter da se je MOL "po letih neuspešnih in javno nepriljubljenih sodnih pregonov danes odločil za ponovno pravno sporen nasilni vdor in ponovno rušitev, čeprav še vedno nimajo ne sredstev ne idej, kaj zares narediti". Pričakovali bi, da jim "omogočijo vsaj dostojen rok za zaključitev tekočih projektov, zavarovanje njihovih stvari in dostojanstven pogovor o prihodnjih načrtih mesta in morebitni načrtovani selitvi uporabnikov".

Ob tem dodajajo, da bodo Rog še naprej "branili s svojimi telesi", če bo treba, bodo "ponovno iskali na sodišču uveljavljanje posestniških pravic". "Jasno je, da pravo ni na naši strani, ampak naš boj ni legalni boj, ni pravni boj. Naš boj je politični boj," je povedal eden od uporabnikov Roga.

Kot je za Odmeve poročala Alenka Bevčič, se je zvečer dogajanje umirilo, pričakovati pa je, da se bodo v sredo znova vrnili. V večernih urah je prišlo do nekaj prerivanj s policijo in pridržanj. V večernih urah je prišlo do nekaj prerivanj s policijo in pridržanj.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Protest Levice

Ljubljanska Levica je ostro protestirala proti "vnovičnemu napadu mestnih oblasti na Avtonomno tovarno Rog ob podpori varnostnih služb in policije." "Če je bil podoben poskus pred petimi leti izveden dobesedno sredi noči, zato da bi lažje deložirali tamkajšnje uporabnike in zaprli območje, tokrat Zoran Janković z enakim namenom zlorablja epidemijo. Žal uspešneje, porušena sta že dva objekta, med njima tudi Socialni center Rog, ki je v svoji zgodovini skrbel za spregledane skupine in posameznike, tudi v času epidemije," so zapisali in dodali, da takšna enostranska poteza v času epidemije med drugim izpostavlja vse vpletene večji nevarnosti okužb.

Na dogajanje v Rogu so se sicer odzvali tudi v društvu Asociacija in v Mirovnem inštitutu. V Asociaciji današnje postopanje v primeru avtonomne tovarne Rog ostro obsojajo. Mol so pozvali, "da preneha z nasilnimi aktivnostmi izseljevanja in rušenja ter z uporabniki prostorov vzpostavi dialog, ki bo pripeljal do trajnostne rešitve". Ob navedbi Mola, da so Rog danes prevzeli v posest, ker so imeli informacijo, da so prostori prazni, pa so v Asociaciji zapisali, da so na občini v celoti prezrli, da smo sredi epidemije. "Da so bili prostori prazni, ni razlog za deložacijo, pač pa odraz trenutnega stanja, ki z ničemer ne opravičuje ravnanja oblasti," so dodali v društvu.

V Mirovnem inštitutu pa so ravnanje Mola v trenutnih epidemioloških razmerah označili za skrajno nehumano: "S svojim dejanjem ne samo da ponazarjajo svoj odnos do socialno šibkih skupin in obrobno kulturno-umetniških izrazov, temveč tudi odnos do prebivalcev in prebivalk mesta Ljubljane." Mestne oblasti so pozvali, "da nujno zagotovijo uporabnikom in uporabnicam AC Rog dostop do njihovih prostorov, do svojih stvari in domačih ljubljenčkov ter zagotovijo nadomestne prostore tistim, ki jih v tem trenutku najbolj potrebujejo". Prav tako pa so Mol pozvali k obuditvi prekinjenega dialoga z uporabniki o nadaljnjih procesih prostorske ureditve novega kulturnega centra Rog.

MOL o novem začetku Roga

"Verjamemo in upamo, da je danes začetek dolgo pričakovane prenove območja, ki je bilo ves ta čas ne samo moteče za okoliške prebivalce, temveč predstavlja tudi resno ekološko grožnjo zaradi ostankov galvanskih bazenov s težkimi kovinami ter statične in požarne ogroženosti stavb. Z revitalizacijo in urejanjem tega območja bomo pridobili novo ustvarjalno stičišče ter povezavo med mestnim središčem, kulturnim centrom Metelkova, novo Galerijo Cukrarna in Palačo Cukrarna. Center Rog bo zagotovil prostore preko 500 ustvarjalcem in kreativnim skupinam na preko 8.000 m2 novih sodobnih produkcijskih površinah."

Mol v posest prevzel nekdanjo tovarno Rog
Izpraznitev prostorov nekdanjega Roga