Uporabniki tovarne Rog občini predlagajo, naj bodo pogajalski sestanki odprti za javnost. Foto: BoBo
Uporabniki tovarne Rog občini predlagajo, naj bodo pogajalski sestanki odprti za javnost. Foto: BoBo

Mestna občina Ljubljana (MOL) je skupaj vložila osem tožb, v ponedeljek pa so se z rogovci tudi sestali, a so zgolj zbliževali pogajalska izhodišča, sklepov pa niso sprejemali, so pojasnili na MOL-u. MOL se je zavezal k pripravi javne in transparentne razstave načrtovanega občinskega projekta, ki naj bi odgovorila na nejasnosti in problematike projekta, ki zadevajo tako rogovsko skupnost kot tudi javni interes občank in občanov mesta Ljubljane. Maketo prenovljenega Roga si je mogoče ogledati v atriju Mestne hiše.

Uporabniki tovarne Rog so sporočili, da so na sestanku predstavili svoja izhodišča za vzpostavitev dialoga. V njih predlagajo, naj bodo sestanki odprti za javnost, ekološko sanacijo galvane, priklop elektrike ter da naj občina ne najema varnostnih služb za varovanje na območju tovarne Rog. Rogovci prav tako pričakujejo od občine priznanje, da so uporabniki v nekdanjo tovarno od leta 2006 vložili na desettisoče ur prostovoljnega dela in da so to počeli v javnem interesu.

Rog potreben celovite sanacije
Glede sanacije galvane so na MOL-u pojasnili, da prva faza projekta v vsakem primeru predvideva ekološko sanacijo galvane, ki pa ni izvedljiva brez rušitve nekaterih drugih projektov na območju. K obnovi tovarne Rog zaradi statične dotrajanosti stavbe, nujne ekološke sanacije in popolne komunalne neopremljenosti ni mogoče pristopiti drugače kot celovito, kar potrjuje tudi veljavno gradbeno dovoljenje in vse študije, poudarjajo.

Na MOL-u so prejeli sklep Inšpektorata za notranje zadeve, ki je 6. junija opravil inšpekcijski nadzor nad izvajanjem službe varovanja v Rogu in pri tem ugotovil, da je dokumentacija, ki so jo zahtevali, skladna z Zakonom o zasebnem varovanju in odločbami predpisov. Inšpekcijski nadzor torej ni ugotovil nepravilnosti pri izvajanju varovanja območja nekdanje Tovarne Rog, so dodali.

Rušenje zgradb znotraj kompleksa nekdanje tovarne sicer trenutno še vedno preprečuje začasna uredba.