Postni čas je čas odpovedovanja. Foto: NN
Postni čas je čas odpovedovanja. Foto: NN

Postni čas je namenjen tudi odpovedi določeni razvadi ali dobrini ter opravljanju dobrih del. Na pepelnično sredo duhovniki po cerkvah opravljajo obred pepeljenja kot znamenje minljivosti.

Ob postnem času Slovenska Karitas, Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu in Zavod Med.Over.Net letos tudi že šesto leto zaporedoma pripravljajo preventivno akcijo 40 dni brez alkohola.

Njen namen je opozoriti na posledice čezmernega uživanja alkohola in izraziti solidarnost z vsemi, ki trpijo zaradi nasilja v družinah, nesreč v prometu in zaradi bolezni, ki so posledice alkohola.

Čas pokore
Postni čas je "spokorni čas", ko kristjani "pri bogoslužju in v zasebnem življenju več premišljujejo o pomenu Kristusovega trpljenja in njegove smrti na križu", so sporočili s Slovenske škofovske konference. To notranje prizadevanje naj bi se "na zunaj izražalo v poglobljeni molitvi, postu in dobrih delih".

Postni čas se bo sklenil s praznovanjem velike noči, ki bo letos 24. aprila. Letos bodo veliko noč na ta datum hkrati praznovali tako katoličani in protestanti kot tudi pravoslavni verniki.