Foto:
Foto:
Previdno s petardami!

Zaradi svoje značilne osvetlitve in okrasitve, imenovane Vesoljna Ljubljana, je mesto postalo zelo prepoznavno in privablja vedno več obiskovalcev iz drugih krajev po Sloveniji in tudi številne tujce.

Za okrasitev ulic in trgov mestnega središča bo porabljenih 27 kilometrov lučnih girland grajski grič pa bo osvetljevalo kar 280 reflektorjev.

Previdno s petardami
Z namenom, da bi starše in otroke seznanili z nevarnostjo uporabe pirotehničnih sredstev, katerih glavni učinek je pok in ki se množično uporabljajo predvsem med božično-novoletnimi prazniki, sta Mestna občina Ljubljana (MOL) in Policijska uprava Ljubljana (PUL) pripravili nagradni natečaj Zakaj petarde ne? PUL in MOL sta na temo osveščanja glede uporabe pirotehničnih izdelkov pripravili tudi zloženko z naslovom Dovolj imam pokanja, v kateri opozarjata predvsem na morebitne poškodbe pri uporabi pirotehničnih sredstev.

Med 26. decembrom in 2. januarjem je dovoljena uporaba pirotehničnih izdelkov prvega in drugega razreda, ki predvsem pokajo (petarde, pasje bombice, pokajoče žabice, bengalske in pokajoče vžigalice, bengalične bakle in drugo).

Petard in drugih pirotehničnih izdelkov, katerih glavni učinek je pok, pa ni dovoljeno uporabljati v strnjenih stanovanjskih naseljih in zaprtih prostorih, v bližini vrtcev, šol, bolnišnic, domov za ostarele, kinodvoran in gledališč, na stadionih, v prevoznih sredstvih za potniški promet ali na drugih površinah, kjer potekajo javni shodi ali javne prireditve. Za takšne kršitve ali za pokanje izven določenega časovnega okvira novi zakon o eksplozivnih sredstvih predvideva denarno kazen v višini najmanj 100.000 tolarjev.