Na cestninskih postajah bo nakup mogoč do konca meseca. Foto: MMC RTV SLO
Na cestninskih postajah bo nakup mogoč do konca meseca. Foto: MMC RTV SLO
Vinjete že v Sloveniji

Pošiljke v Darsu iz varnostnih razlogov niso dovolili posneti, a so zagotovili, da bodo nalepke že jutri dostavili prodajalcem. Polletne vinjete, ki bodo zelene barve in bodo stale 35 evrov za osebna vozila, za motoriste pa pol manj, bo torej mogoče kupiti na bencinskih servisih, trafikah, poslovalnicah Pošte in AMZS-ja že v prihodnjih dneh.

Branka Videtič z Darsa pravi, da bi teoretično prodajo lahko začeli že v ponedeljek, vendar pričakujejo, da bodo prodajalci potrebovali vsaj en dan, da jih razporedijo na posamezna prodajna mesta in jih bodo uporabniki lahko kupili v torek, prav gotovo pa v sredo.

Vinjete na voljo v vseh sosednjih državah
Vinjete bo do konca meseca mogoče kupiti tudi na cestninskih postajah; na Hrvaškem bo za njihovo distribucijo poskrbel Petrol, v Avstriji in južni Nemčiji pa Asfinag - kupiti jih bo mogoče povsod tam, kjer že prodajajo avstrijske vinjete. Na Madžarskem bodo vinjete najverjetneje naprodaj na Molovih črpalkah, v Italiji pa na bencinskih servisih Severno italijanskega konzorcija.

Sicer pa so na Darsu ob uvozih na ljubljansko obvoznico že postavili table, ki obveščajo o obvezni uporabo vinjet, a so za zdaj še prekrite. Kmalu bodo opozorilne table namestili tudi na cestninskih postajah.

Naložen denar bo vrnjen
Ker ABC in Darsove kartice ne bodo več veljavne, jih lahko uporabniki že vrnejo Darsu, kjer jim bodo vrnili naporabljen del naloženega denarja, ki naj bi ga bilo po ocenah Darsa od 4,5 do 5 milijonov evrov. Tablice in kartice bo mogoče vračati vsaj še do začetka prihodnjega leta, vse podrobnosti pa so že objavljene na Darsovih spletnih straneh.

Vinjete že v Sloveniji