Pokojninski referendum je na pobudo ZSSS-ja zahtevalo več kot 40.000 volivcev in volivk. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Pokojninski referendum je na pobudo ZSSS-ja zahtevalo več kot 40.000 volivcev in volivk. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek


Kampanja pa se 6. maja ne bo začela le pred omenjenima referendumoma, ampak tudi pred referendumom o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno. Tudi ta bo namreč 5. junija. Vsi, ki nameravajo pred referendumi nagovarjati volivce, se lahko kot organizatorji referendumske kampanje prijavijo Državni volilni komisiji do 11. maja. Hkrati morajo najpozneje do tega dne odpreti tudi posebne transakcijske račune, na katerih bodo zbirali sredstva za financiranje kampanje.

Organizatorji kampanje so lahko predlagatelji referendumov ali drugi subjekti, ki so zainteresirani za referendumski izid. V skladu s februarja sprejeto novelo zakona o volilni in referendumski kampanji bo v kampanji lahko sodelovala tudi vlada, za kar je upravičena do proračunskih sredstev. V kampanji pred nedavnim referendumom o zakonu o malem delu je že sodelovala.

Javna referendumska propaganda se bo morala končati 3. junija opolnoči, ko se bo začel volilni molk pred referendumskim dnem.

Pokojninski referendum je zahtevalo več kot 40.000 volivk in volivcev, pobudnica za začetek postopkov za razpis pa je bila Zveza svobodnih sindikatov Slovenije. Referenduma o zakonu o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter zakonu o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno pa zahtevajo poslanci opozicijskih SDS-a in SNS-a.