Kdo bo začasno vladal v Ljubljani? Foto: MMC RTV SLO
Kdo bo začasno vladal v Ljubljani? Foto: MMC RTV SLO
Zoran Jankovič in Miha Jazbinšek
Mestni svetnik Zelenih Slovenije Miha Jazbinšek je za zdaj edini potrdil, da se bo potegoval za izpraznjen županski stolček. Foto: BoBo
Kdo bo vodil Ljubljano?

Miha Jazbinšek, sicer svetnik Zelenih Slovenije v ljubljanskem mestnem svetu, glede možnosti, da bi imel zaradi večine Liste Zorana Jankovića v mestnem svetu ob morebitni izvolitvi težave, ni zaskrbljen. Delo si predstavlja kot "perfektno" in dodaja, da lahko le z dobro pripravljenimi gradivi "premaga tako pozicijo kot opozicijo".

Jazbinšek med Jankovićevimi svetniki?
Da to ni nepomembno, priča dejstvo, da je zaradi urbanističnih zadev Jazbinšek, po izobrazbi arhitekt, večkrat "prišel navzkriž" z županom Zoranom Jankovičem, ki ga je aprila celo izključil iz seje mestnega sveta in pred vrata postavil varnostnike. Jazbinšek je takrat klical policijo, dogodek pa so zapisali tudi mediji.

Resno/neresne napovedi Gantarja in Zalarja
Zanimanje za županski stolček Ljubljane sta na Twitterju nakazala tudi Aleš Zalar (LDS) in Pavel Gantar (Zares), čeprav še ni jasno, kako resen je njun namen. Gantar je dejal, da gre za "iskrico, ki je izziv", in presojo o tem, ali gre za resno možnost, prepušča javnosti.

Zalar, ki je na Gantarjevo napoved "tvitnil" - Jaz tudi! Naj zmaga boljši. -, pa je dejal, da to še ni resna napoved, ampak bolj "nevtralizacija Gantarjeve napovedi".

Nekdanje kandidatke še zadržane
SD-jeva mestna svetnica Metka Tekavčič, ki je v preteklosti že kandidirala za županjo Ljubljane, je povedala, da o tem še ni razmišljala, prav tako o tem še niso govorili v stranki. Dodala je, da je veliko odvisno od tega, kako se bo Janković odločil glede prehodnega vodenja prestolnice.

DeSUS-ova svetnica in prav tako nekdanja kandidatka za županjo Meta Vesel Valentinčič o vnovični kandidaturi ne razmišlja, a meni, da bi bilo dobro, da bi levousmerjene stranke in gibanja našle skupnega kandidata. Ob tem še dodaja, da bi Ljubljana potrebovala župana z "več širine", saj je bilo delo v preteklih petih letih močno investicijsko usmerjeno, zdaj pa bi bil čas, da se "poskrbi tudi za druge stvari, na primer za vrtce, zdravstveni dom, urgenco, oskrbo na domu in drugo".

V NSI-ju se bodo o morebitnem kandidatu pogovarjali prihodnji teden, je povedala Mojca Kucler Dolinar, ki je "načeloma odprta za vse možnosti, ki so v korist Ljubljane in Slovenije," čeprav odločitve o morebitni kandidaturi še ni sprejela.

Kdo bo začasni župan?
Županovanje Ljubljani bo v prihodnjem tednu tudi tema ljubljanskega SDS-a, prav tako pa še ni znano, kako bo ravnala Lista Zorana Jankovića. Janković, ki je najverjetnejši mandatar nove vlade, mora za prehodni čas do volitev enega od podžupanov določiti za opravljanje funkcije, ki jo zapušča. Izbira lahko med Tjašo Ficko, Jadranko Dakić, Janezom Koželjem in Alešem Čerinom. Jani Möderndorfer je bil izvoljen za poslanca. Po neuradnih informacijah naj bi bil najverjetnejši kandidat Čerin, ki je tudi vodil Jankovičev volilni štab v preteklih predčasnih državnozborskih volitvah.

Jankoviču in drugim desetim županom/poslancem bo mandat župana prenehal s potrditvijo mandata v državnem zboru, praviloma na konstituitivni seji DZ-ja. Ta mora biti najpozneje 24. decembra. Nadomestne županske volitve bi tako bile marca ali aprila prihodnje leto.

Kdo bo vodil Ljubljano?