OŠ Louis Adamič v Grosuplju. Foto: OŠ Louis Adamič
OŠ Louis Adamič v Grosuplju. Foto: OŠ Louis Adamič

OŠ na Tovarniški cesti v Grosupljem je svoja vrata odprla leta 1971 in dobila ime po rojaku, domačinu Louisu Adamiču. V vseh letih je tisočim učencem omogočala pridobivanje znanja, jih vzgajala za naslednji korak na njihovih življenjskih poteh ter skupaj z njimi mnogokrat dosegla zavidljive rezultate na najrazličnejših področjih, kot so šport, kultura, predvsem v zadnjih letih tudi varstvo okolja.

Zaradi hitrega naraščanja števila prebivalcev v Grosupljem so se pokazale tudi potrebe po novih šolskih prostorih. Z namenom, da bo pouk potekal čim bolj kakovostno in da se bodo učenci, učitelji ter ostalo šolsko osebje v prostorih šole prijetno počutili, so lanskega junija položili temeljni kamen za izgradnjo prizidka.

"Veseli smo, da je prišel čas, da slovesno odpremo lepo urejeno, predvsem pa veliko prostornejšo šolo," so navedli na občini. To bo po prepričanju župana Petra Verliča zelo izboljšalo pogoje za učence in rekreacijski šport.

Predsednik Borut Pahor bo slavnostni govorec na otvoritvi prizidka. Foto: BoBo
Predsednik Borut Pahor bo slavnostni govorec na otvoritvi prizidka. Foto: BoBo

Osem dodatnih učilnic

Šola bo tako z novim šolskim letom prostornejša za osem dodatnih učilnic s pripadajočimi pomožnimi prostori, kot so kabineti in sanitarije, nova športna dvorana pa bo zagotavljala kar tri vadbene površine z možnostjo organiziranja uradnih panožnih tekmovanj v košarki, odbojki in drugih športnih disciplinah. V dvorani so uredili tudi garderobe s tuši in sanitarije ter prostor za hrambo rekvizitov in drugih pripomočkov za organizacijo različnih dogodkov.

Izgradnjo prizidka in nove športne dvorane so zaupali novomeški družbi CGP. Pogodbena vrednost je znašala 3,9 milijona evrov z DDV, za projekt pa so od Fundacije za šport pridobili še nepovratna sredstva, in sicer 60.000 evrov za gradnjo in 65.000 evrov za nakup športne opreme. Omeniti še velja, da gre za okoljsko manj obremenjujočo gradnjo.

Slovesna otvoritev prizidka bo potekala v skladu s priporočili in navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) ob upoštevanju varnostnih ukrepov za preprečevanje širjenja covida-19, so še dodali na občini.

Novi prizidek Šolskega centra Celje. Foto: ŠC Celje/Andraž Pušnik
Novi prizidek Šolskega centra Celje. Foto: ŠC Celje/Andraž Pušnik

Večji tudi Šolski center Celje

Prostorska stiska Šolskega centra Celje, ki ga obiskuje približno tri tisoč dijakov ter 400 študentov, bo z novim šolskim letom manjša. Prizidek s specializiranimi učilnicami, kjer so uredili celo fitnes, je odprla šolska ministrica Simona Kustec.

Ob stavbi druge največje izobraževalne ustanove v Sloveniji so le v sedmih mesecih zgradili prizidek. Na približno 700 kvadratnih metrih so uredili 4 specializirane učilnice, prostore za laboratorijske vaje ter praktični pouk, fitnes in večnamensko dvorano. Naložba je vredna milijon evrov, večino denarja je zbrala šola sama, 280 tisočakov je prispevalo šolsko ministrstvo, je za Radio Slovenija poročal Matija Mastnak.

Ministrica Simona Kustec: "Gre za šolski center v državi, ki je lahko zgled tudi vsem ostalim. Bogati ga dejstvo, da je znal vzpostaviti plodno sodelovanje z gospodarstvom".

Denar za prizidek so zaslužili na trgu, pove direktor zavoda Igor Dosedla: "Namen imamo narediti še tretjo fazo, tako da bo ta del Celja videti malce lepše, da bodo delavnice, ki so že v šestem desetletju, dobile videz celote. Povečali bomo prostore. Tehnologija gre in gre in gre. To je never ending story (zgodba brez zaključka, op. n.)".

Vpis se v celjskem šolskem centru povečuje iz leta v leto. Največ zanimanja je za programe tehničnih smeri.