Foto: BoBo
Foto: BoBo
Sorodna novica Inštitut 8. marec želi s spremembo zakonodaje zagotoviti brezplačna kosila v osnovnih šolah

Inštitut 8. marec želi z zakonom o osnovni šoli vpeljati šolsko kosilo kot pravico za vse in nato z zakonom o šolski prehrani pravico podrobneje urediti. "Eden od razlogov za to je, da mora biti skladno z zakonodajo osnovna šola brezplačna, a v praksi vseeno vsebuje številne prikrite stroške. Šolska kosila pa so tista, ki predstavljajo največji strošek za starše šoloobveznih otrok," je na novinarski konferenci povedala predstavnica Inštituta 8. marec Mojca Lukan.

Predloga je organizacija poslala vsem poslanskim skupinam. Odzvala sta se Levica in Gibanje Svoboda. Inštitut 8. marec navaja, da se poslanski skupini omenjenih dveh strank s predlogoma strinjata.

Sorodna novica Ravnatelj Pečan: Brezplačna kosila so populistični ukrep, ki ni pravičen

Šolsko kosilo bo po predlogu opredeljeno kot javna služba. Prepovedano bo najemanje zunanjih izvajalcev.

Trenutni sistem je nepravičen, saj subvencije kosil ne zagotavlja vsem otrokom iz družin, ki živijo pod pragom tveganja revščine, je izjavila predstavnica Inštituta 8. marec Alenka Kreč Bricelj. "Danes se štiričlanska družina, v kateri oba starša zaslužita minimalno plačo, ne more prijaviti na subvencionirano šolsko prehrano."

Zbiranje podpisov bo potekalo tako, da bodo pred upravnimi enotami stali prostovoljci, prepričevali ljudi in nabirali podporo. Še ena predstavnica Inštituta 8. marec Neža Dvorščak je poudarila, da so v preteklosti s takšnimi kampanjami že bili uspešni.

Inštitut še spominja, da se overjeni podpisi lahko vložijo tudi prek spleta s sigenco. "Pomembno je, da po podpisu oba obrazca prideta do nas."

Podobna pobuda tudi iz SDS-a

SDS je konec avgusta v zakonodajni postopek vložil predlog novele zakona o šolski prehrani, s katerim predlagajo, da se v državnem proračunu zagotovijo finančna sredstva za brezplačno malico in kosilo za vse osnovnošolce in srednješolce.