V nedeljo bodo volivke in volivci izbirali med enajstimi kandidatnimi listami, poleg tega pa bodo v sklopu treh posvetovalnih referendumov odgovarjali na štiri vprašanja. Foto: BoBo/Borut Živulović
V nedeljo bodo volivke in volivci izbirali med enajstimi kandidatnimi listami, poleg tega pa bodo v sklopu treh posvetovalnih referendumov odgovarjali na štiri vprašanja. Foto: BoBo/Borut Živulović

V zadnjem dnevu volilne kampanje, ki se je začela 9. maja, bodo stranke in kandidati izkoristili še zadnjo priložnost za prepričevanje volivcev, da so prava izbira. Za danes so tako napovedani številni dogodki, na katerih se bodo kandidati v zadnjih urah še predstavljali in družili z volivci.

Enomesečno volilno kampanjo, ki so jo kandidati vodili predvsem na terenu in prek družbenih omrežij, so sicer bolj kot evropske zaznamovale notranjepolitične teme in medsebojna obtoževanja. V ospredju pa so bila tudi vprašanja priznanja Palestine, migracij in zelenega prehoda. Kampanja se bo uradno končala opolnoči, ko bo nastopil volilni molk. Tega bo treba spoštovati do nedelje do 19. ure, ko se bodo zaprla volišča po državi.

Zaključek volilne kampanje za evropske volitve

V primerjavi z letom 2019 podvojitev udeležbe na predčasnih volitvah

Od torka do četrtka je bilo sicer mogoče na posebnih voliščih glas oddati tudi predčasno. Vse tri dni skupaj se je predčasnega glasovanja na evropskih volitvah udeležilo 3,7 odstotka volilnih upravičencev oz. 59.097 ljudi.

Sorodna novica Kakšna bo prihodnost EU-ja, nadzor notranjih meja, zeleni prehod ...

Na evropskih volitvah pred petimi leti je v treh dneh predčasnega glasovanja glasovalo skoraj pol manj ljudi – 31.356 volivcev oziroma 1,84 odstotka volilnih upravičencev.

Poleg glasovanja na evropskih volitvah bodo imeli volivci možnost izraziti svoje mnenje tudi na treh posvetovalnih referendumih. Izrekali se bodo o ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, uvedbi preferenčnega glasu na državnozborskih volitvah ter rabi konoplje.

Okrajne volilne komisije za zdaj poleg podatkov o volilni udeležbi na evropskih volitvah sporočajo zgolj podatke o volilni udeležbi na posvetovalnem referendumu o ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. V treh dneh se je o tem vprašanju na voliščih predčasno izreklo 58.981 ljudi. V nedeljo po zaprtju volišč se bodo podatki o volilni udeležbi poleg evropskih volitev objavljali tudi za vsak referendum posebej.

Predčasno glasovalo skoraj 60 tisoč ljudi