Volivci, ki želijo glasovati v tujini, bodo glasovnico prejeli po pošti. Foto: BoBo
Volivci, ki želijo glasovati v tujini, bodo glasovnico prejeli po pošti. Foto: BoBo

Volivci, ki bodo na dan glasovanja začasno v tujini, lahko glasujejo na enem izmed 31 diplomatsko-konzularnih predstavništev ali po pošti iz tujine. Za obe obliki glasovanja se morajo volivci prijaviti, Državna volilna komisija (DVK) pa mora njihovo obvestilo prejeti najpozneje do polnoči. Volivci lahko vlogo oddajo prek portala eUprava.

Za glasovanje se morajo prijaviti le volivci, ki v tujini prebivajo začasno, medtem ko volivcem, ki imajo v tujini stalno prebivališče, tega ni treba posebej zahtevati. Po pošti bodo namreč prejeli volilno gradivo z glasovnico, ki jo lahko vrnejo po pošti ali pa glasujejo na enem izmed diplomatsko-konzularnih predstavništev, kjer bo na dan volitev odprto volišče.

Prazne glasovnice v oddaljene države

Po podatkih je volivcev s stalnim bivališčem v tujini okrog 93.000. Od tega jih bo približno 21.000 prejelo uradne prazne glasovnice, ki jih je DVK že odposlal. Prazne glasovnice so namenjene volivcem iz bolj oddaljenih držav, predvsem zunaj Evrope.

Preostalim volivcem v tujini pa bodo glasovnice poslali po prvomajskih praznikih. Še prej mora DVK potrditi kandidatne liste, kar bodo predvidoma storili v petek, za 30. april pa je predvideno žrebanje vrstnega reda list na glasovnicah.