Predlogi poleg nekaterih novih imen pokrajin preseljujejo tudi določene občine iz ene v drugo pokrajino. Foto: RTV SLO
Predlogi poleg nekaterih novih imen pokrajin preseljujejo tudi določene občine iz ene v drugo pokrajino. Foto: RTV SLO
Ivan Žagar
Minister meni, da resnih razlogov za sredino neobravnavo pokrajinskih zakonov ni, in verjame, da so stranke še vedno enako zavzete za pokrajine, kot so bile ob spremembi ustave. Foto: RTV SLO
Ljubljana kot samostojna pokrajina nastopa le v enem od štirih predlogov o ustanovitvi pokrajin Slovenije. Foto: RTV SLO
200 mio. evrov za pokrajine

Na pokrajinsko raven naj bi se skupaj z nalogami in finančnimi sredstvi preneslo tudi približno 400 delovnih mest za državne uradnike. Novih naj bi bilo tudi 4.000 drugih zaposlitev (na primer v centrih za socialno delo, zavodih za zaposlovanje), je pojasnil minister za lokalno samoupravo in regionalno politiko Ivan Žagar.

Opozicija enotna, da so pokrajinski zakoni slabi
Opozicija se sicer z načrti vlade, da bi na odboru za lokalno samoupravo s sprejemanjem treh pokrajinskih zakonov (o pokrajinah, njihovem financiranju in volitvah njihovih organov) nadaljevali že v sredo, ne strinja. Ker po njenem zakoni niso dobro pripravljeni, predlaga umik te zakonodaje z jutrišnjega dnevnega reda, poroča TV Slovenija.

Nepovezani poslanci iščejo podporo
Med tem nepovezani poslanci iščejo podporo predlogu osmih pokrajin. Izmenjali so mnenja z SD-jem, LDS-om in SNS-om. Njihovega predloga sicer ni nihče zavrnil, a ga tudi ni nihče resno podprl, pojasnjuje Cveta Zalokar Oražem (NP). Kot pravi omenjena poslanka, se vsi zavzemajo za manjše število pokrajin, a v trenutku, ko je treba stvar udejanjiti, podpora zvodeni. Ob tem je Zalokar Oražmova spomnila, da je NP želel oblikovati "koalicijo 30 razumnih poslancev", kar bi zaradi potrebne dvotretjinske večine za zakon o ustanovitvi pokrajin pomenilo nekakšen pritisk na koalicijo.

Pokrajine v štirih različicah
Služba vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko je sicer pripravila štiri predloge območij prihodnjih pokrajin Slovenije. Vsi variantni predlogi regionalizacije so nastali na podlagi analize prispelih pripomb, za katere je vlada konec maja pozvala občinske svete, naj sporočijo svoja stališča. V vseh različicah so spremenjena imena štirih pokrajin, Podravske v Štajersko pokrajino, Spodnje Podravske v Vzhodno Štajersko pokrajino, Savinjske v Celjsko in Goriške v Severno Primorsko pokrajino.

Prav tako se v vseh variantnih predlogih občina Ilirska Bistrica iz Notranjske seli v Primorsko pokrajino. Občini Radeče in Bistrica ob Sotli bi po vseh različicah sodili v Posavsko pokrajino, občina Logatec pa v Notranjsko pokrajino.

V osrednji Sloveniji največ nasprotujočih si predlogov
Predlog Mestne občine Ljubljana, da bi bila prestolnica samostojna pokrajina, je upoštevan v četrti različici. V tem primeru bi obljubljanske občine priključili sosednjim pokrajinam. Mnenja občinskih svetov osrednje Slovenije so si bila najbolj nasprotujoča, zato je največ različnih predlogov izoblikovanih prav za ta del države.

V nobeni izmed različic pa ni bil upoštevan predlog nekaterih občinskih svetov občin zgornje Gorenjske (Jesenice, Radovljica, Žirovnica, Kranjska Gora), ki so predlagali ustanovitev samostojne pokrajine. Prav tako niso bili upoštevani predlogi za enotno Primorsko pokrajino.

R. B./C. R.

200 mio. evrov za pokrajine