Premier je dejal, da bo ribičem škodo povrnila hrvaška vlada. Foto: EPA
Premier je dejal, da bo ribičem škodo povrnila hrvaška vlada. Foto: EPA
Školjčišče v Piranskem zalivu
Škode je za približno 250.000 kun oziroma nekaj več kot 33.000 evrov. Foto: RTV SLO

Hrvaški premier Ivo Sanader je na seji vlade dejal, da bo država povrnila škodo umaškim ribičem za delno uničeno školjčišče ribiške zadruge Sargus v Piranskem zalivu.

Izrazil je prepričanje, da je tudi Slovenija zainteresirana za čimprejšnjo rešitev, ki je po njegovem prepričanju "izredno občutljiva". Sanader je poudaril, da vprašanje ni zgolj gmotne narave, ampak bi imel lahko incident mednarodne implikacije, če bi se izkazalo, da je pri poškodovanju školjčišča sodeloval tudi kdo iz Slovenije.

Odnosi ostajajo prijateljski
Ponovil je, da vprašanje morske meje med Slovenijo in Hrvaško ni stvar Evropske unije in da imata državi prijateljske odnose. Med državama sicer obstajajo odprta vprašanja, a po njegovem prepričanju ne bosta dopustili, da bi ta prevladala ali se stopnjevala. Obenem je ribiče pozval k polnemu sodelovanju.

Ob tej priložnosti je ponovil že znano stališče hrvaške vlade, da bi bilo, če strani ne bi uspeli doseči dogovora glede meje na morju, vprašanje najbolje rešiti na enem izmed mednarodnih pravosodnih organov.

Jelinčič sprašuje vlado
Zmago Jelinčič, predsednik Slovenske nacionalne stranke, je na slovensko vlado naslovil pisno poslansko vprašanje, v katerem jo sprašuje, kako je mogoče, da bo slovensko ministrstvo za notranje zadeve raziskovalo odstranitev hrvaškega školjčišča.

Jelinčič se tudi sprašuje, kako je mogoče, da bodo na suverenem slovenskem ozemlju odstranitev školjčišča raziskovali tudi hrvaški policisti. Jelinčiča zanima, ali ne gre v omenjenem primeru dejansko za odstranitev tujega, na črno zgrajenega objekta znotraj suverenega slovenskega morskega prostora.

Škode je za približno 250.000 kun oziroma nekaj več kot 33.000 evrov, je poročal Radio Slovenija. Kot je znano, so neznanci poškodovali plovce, na katerih so ribiči gojili školjke. Zato naj bi potonilo okoli 40 ton školjk. Slovenski ribiči zanikajo kakršno koli vpletenost v incident.