Iz sindikata vojakov so sporočili, da se mnogi njihovi člani kljub odloku vlade in obvestilu ministrstva za obrambo, še naprej ne nameravajo cepiti. Foto: BoBo
Iz sindikata vojakov so sporočili, da se mnogi njihovi člani kljub odloku vlade in obvestilu ministrstva za obrambo, še naprej ne nameravajo cepiti. Foto: BoBo

"V Sindikatu ministrstva za obrambo odlok skupaj s pooblaščenimi odvetniškimi pisarnami proučujemo in bomo z vidika ustavnosti skupaj s sindikati državne uprave podali ustavno presojo z zadržanjem izvajanja odloka," so sporočili iz sindikata, več bodo povedali v ponedeljek, ko napovedujejo izjavo skupaj z drugimi sindikati s področja obrambe.

Tudi v Sindikatu vojakov Slovenije z odvetniško pisarno pripravljajo presojo ustavnosti in zakonitosti odloka vlade, ki ukinja testiranje kot pogoj za opravljanje dela. Zaradi odziva članstva "in mnenj mnogih uglednih pravnikov" o tem, da bi bila uvedba obveznega cepljenja oz. pogojevanja opravljanja dela s cepljenjem v Sloveniji neustavna in nezakonita ter v nasprotju z resolucijo Sveta Evrope, bodo od ustavnega sodišča zahtevali presojo ustavnosti in zakonitosti spornega odloka vlade.

"Sprejeto na vladi ni bilo usklajevano s sindikati, niti o tem ni bilo socialnega dialoga. Odlok je vlada sprejela enostransko čez noč. Presoja ustavnega sodišča je edina zaščita, ki jo lahko nudimo članom in zaposlenim v Slovenski vojski, da dosežemo njegovo začasno zadržanje pred 1. oktobrom," so dodali.

Ministrstvo za obrambo je sicer v petek z dopisom že opozorilo vse zaposlene, da bo vstop v objekte in na območja ministrstva za obrambo 1. oktobra in dalje prepovedan vsem, ki ne bodo imeli izpolnjenega pogoja cepljenja ali prebolevnosti. V sindikatu vojakov so ob tem potrdili, da se mnogi njihovi člani kljub odloku vlade in obvestilu ministrstva še naprej ne nameravajo cepiti. Zato "bodo verjetno potrebovali pravno zaščito", so še dodali.

Pravne postopke napovedali tudi v sindikatih državnih organov in policije

Da se bodo v zvezi s spornim vladnim odlokom obrnili na ustavno sodišče, so v tem tednu med drugim že napovedali v Sindikatu državnih organov Slovenije. Po grobih podatkih med zaposlenimi v državni upravi ni cepljena niti polovica, najbolj pa jih bega vprašanje, ali bodo obdržali zaposlitev.

Predsednik sindikata državnih organov Frančišek Verk je prepričan, da ukrep, ki za državne uslužbence nekako uvaja obvezno cepljenje, ne bi smel biti urejen v podzakonskem aktu. Ob tem je spomnil na mnenja številnih pravnikov, da se obveznost cepljenja lahko določi le s spremembo zakona o nalezljivih boleznih.

Da so prisiljeni sprožiti ustrezne postopke in pravna sredstva, so že sporočili tudi iz Sindikata policistov Slovenije, Policijski sindikat Slovenije pa se je prav tako obrnil na pooblaščeno pravno pisarno z namenom proučitve možnosti za podajo pobude za presojo ustavnosti in zakonitosti.