Tudi ob zadnjih načrtih postavitev vetrnih elektrarn na Krasu je lokalno prebivalstvo izrazilo nasprotovanje. Foto: BoBo
Tudi ob zadnjih načrtih postavitev vetrnih elektrarn na Krasu je lokalno prebivalstvo izrazilo nasprotovanje. Foto: BoBo
Sorodna novica AAG napoveduje, da bo prostorski načrt za polje vetrnih elektrarn Dolenja vas izpodbijal na sodišču

Vlada želi delež obnovljivih virov energije povečati z zakonom, ki med drugim opredeljuje prednostna območja za postavitev sončnih in vetrnih elektrarn in naj bi pospešil nekatere postopke. A ne glede na rešitve v zakonu bodo bistvenega pomena bolj ustrezno komuniciranje z javnostjo, izobraževanje o pomenu tovrstnih projektov in večja vpetost lokalnega prebivalstva.

Sorodna novica V Divači nočejo vetrnic, zavzemajo se za postavitev sončnih elektrarn

Po lanski raziskavi agencije Mediana so ljudje naklonjeni obnovljivim virom, zlasti soncu in vetru, ki se 90-odstotkom vprašanih zdita trajnostna vira. Da bi morali pospešiti prehod na obnovljive vire, je menilo 82-odstotkov vprašanih. A popolnoma drugače je, ko pridemo do konkretnih projektov.

Mojca Golobič z ljubljanske Biotehniške fakultete: "Ljudje izražajo številne pomisleke, trenutno so najbolj zloglasne vetrne elektrarne in njihov nizkofrekvenčni hrup. Pri sončnih za zdaj še ni veliko nasprotovanja, a se bojim, da ko bo prišlo do malo bolj resnih projektov, bomo izvedeli, kaj ljudi moti".

Lokalno prebivalstvo nasprotuje vetrnicam

Tudi ob zadnjih načrtih postavitev vetrnih elektrarn na Krasu je lokalno prebivalstvo izrazilo nasprotovanje. Investitorji se doslej niso zavedali zahtevnosti teh projektov, meni profesorica Golobič, ki je prepričana, da bi morali biti prebivalci bolj vpeti vanje. V nasprotnem primeru pride do občutka nepravične delitve stroškov in koristi.

Sorodna novica V Dolenji vasi na Krasu predvideno polje enajstih vetrnih elektrarn

"Tukaj bi bilo treba vendarle bolj jasno formulirati, kaj je javni interes, ali pa oblikovati druge modele zadružnih projektov, kjer bi ljudje bolj začutili, da je to njihov projekt," je predlagala Golobič.

Podobno razmišlja tudi Andreja Urbančič s Centra za energetsko učinkovitost Inštituta Jožefa Stefana, ki opozarja, da se moramo začeti ukvarjati s kadri, odgovornimi za pripravo in vodenje projektov. Ovire za tovrstne projekte so namreč že dolgo identificirane in jih zakon sam po sebi ne bo rešil.

"V podnebni strategiji je bilo, recimo, zapisano – za učinkovito umeščanje v prostor bo Slovenija zagotovila kadrovske zmogljivosti, vzpostavila mehanizme reševanja soglasij med nosilci urejanja prostora in druge ukrepe," je poudarila Andreja Urbančič.

Umeščanje v prostor je tako poleg vsega drugega tudi umetnost reševanja konfliktov.