Stanovalci domov za starejše so ob prebolelem covidu-19 in drugih boleznih v primerjavi s tistimi, zdravljenimi v bolnišnicah, v neenakopravnem položaju, trdijo v Sindikatu upokojencev. Foto: Pixabay
Stanovalci domov za starejše so ob prebolelem covidu-19 in drugih boleznih v primerjavi s tistimi, zdravljenimi v bolnišnicah, v neenakopravnem položaju, trdijo v Sindikatu upokojencev. Foto: Pixabay

Vsaka bolezen, ne samo covid-19, stanovalca v domu za starejše občane udari po žepu, saj več nege pomeni tudi višjo kategorijo oskrbe oziroma več zdravstvene in socialne oskrbe, to pa na mesec pomeni "približno od 300 do 500 evrov večje plačilo", razloži Valerija Lekič Poljšak iz Skupnosti socialnih zavodov.

Toda problem je, da mora več odšteti oskrbovanec v domu, gre pa praviloma za zdravstveno nego, ki bi jo morala plačati zdravstvena zavarovalnica.

Sorodna novica Sindikat upokojencev: Oskrbovancem domov se nepravično dodatno zaračunava covidno zdravljenje

Vrsto let si pristojni ministrstvi podajata vroč kostanj, kako naj se v teh primerih poravnavajo stroški. Trenutno oskrbovanec plača kar 70 odstotkov cene in, kot pravi Frančiška Četkovič iz Sindikata upokojencev Slovenije, je "seveda tukaj vedno vprašanje transparentnosti, ali je dejansko to, kar plačuje stanovalec – to je cena socialne oskrbe – prav ali bi moral več plačati Zavod za zdravstveno zavarovanje za opravljene zdravstvene storitve".

Na drugi strani pacienti, ki niso oskrbovanci v domovih, ostanejo v bolnišnicah na negovalnih oddelkih in ne plačujejo ničesar. Torej gre za neenakopraven položaj, trdijo upokojenci.

In v kakšnem primeru se jim cena v domu še lahko poveča? "Mogoče ne more več iti samostojno jest v jedilnico, da potrebuje pomoč pri kopanju, oblačenju, slačenju. Kakor hitro potrebuje določeno obliko pomoči, se mu dvigne tudi cena skladno z metodologijo," razloži Lekič Poljšakova.

Navkljub pozivom, da je treba socialne in zdravstvene standarde v domoviih spremeniti, se tudi po desetih letih ni spremenilo nič. Začasna rešitev bi bila, da tudi te stroške, torej obdobja okrevanja po covidu-19, pokrije državni proračun.

Poziv stanovalcev enega izmed domov: Tiste, ki so covid že preboleli, naj se cepi prej kot v pol leta

Po poročanju Televizije Slovenija Svet stanovalcev doma Jožeta Potrča poziva, da stanovalce domov za starostnike, ki so preboleli covid-19, cepijo prej kot v šestih mesecih.
V domu so v obeh enotah z drugim odmerkom cepili 78 stanovalcev ali zgolj slabo četrtino. Skoraj polovica pa jih je covid že prebolela, a v domu se bojijo, da stanovalci pred vnovično okužbo ne bodo varni do takrat, ko bodo na vrsti za cepljenje. Zato zdaj od vlade in resornih ministrov zahtevajo, naj jih cepijo že tri mesece po preboleli okužbi. Kot je povedal predsednik sveta stanovalcev doma Miroslav Kolenko, protestirajo, ker menijo, da so odločevalci tako moralno kot materialno odgovorni za posledice. Ob tem pa si ne želijo vnovičnega neprodušnega zaprtja doma brez obiskov in izhodov.
"V lanskem letu smo bili zaprti pol leta ali pa celo malo več, dva meseca nisem smel stopit niti na hodnik, seveda je to načelo tudi našo psihično zdravje," je posledice zaprtja opisal Kolenko.

Poziv k hitrejšemu cepljenju tistih, ki so preboleli covid-19