Predlog zakona o konoplji ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Foto: Policija
Predlog zakona o konoplji ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Foto: Policija
Eden od podpornikov Kristofer Bogdan Meško je dejal, da bi si pri obravnavi želel tudi sodelovanja predstavnikov ministrstva za notranje zadeve ter ministrstva za kmetijstvo in okolje. Pri tem je povedal, da ima notranje ministrstvo po njegovem mnenju veliko bolj razsvetljeno mnenje o uporabi konoplje v preventivne namene. Foto: sksk.si

Predlog zakona o samozdravljenju predvideva, da bi se lahko vsak sam odločal, s katerimi zdravili in zdravilnimi rastlinami se bo zdravil, v ta namen pa bi imel pravico gojiti katero koli rastlino, če je ne bi prodajal. Zakon o konoplji bi dovolil uporabo konoplje v industrijske in zdravstvene namene. Dovoljeno bi bilo tudi gojenje konoplje v omejenih količinah za lastne potrebe.

Predloga je s potrebnim številom podpisov državljanov v parlamentarno proceduro vložil Slovenski konopljin socialni klub.

Laiki obljubljajo ozdravitve
Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Brigita Čokl je povedala, da jih na področju zdravstva skrbi, da je laikom v medijih dovoljeno obljubljanje ozdravitve raka s hašiševim oljem. "Sporoča se, da sta medicina in farmacevtska industrija skorumpirani in da jima ne smemo verjeti," je pojasnila in dodala, da je nedopustno, da ljudje v stiski opuščajo zdravljenje, ki jim ga predpiše zdravnik.

Pri tem je ponovila, da so predlagali spremembo uredbe o razvrstitvi drog, kar bi dopustilo uporabo konoplje v medicinske namene. Zagovornike popolne legalizacije je opozorila, da se je zaradi takšnega ukrepa v svetu uporaba konoplje povečala za šest odstotkov.

Razprava še ni končana
Odbor je poleg sklepa o neprimernosti za nadaljnjo obravnavo sprejel še dva sklepa. Ministrstvu za zdravje bodo predlagali, naj v sodelovanju s strokovno javnostjo in civilno družbo preuči možnost ustreznejše zakonske in podzakonske znanstveno argumentirane ureditve uporabe konoplje v medicinske namene. Poleg tega predlaga še, da se v okviru komisije za droge na ministrstvu za zdravje preuči možnost uporabe konoplje v druge namene.

O predlogu zakona o samozdravljenju pa je Čoklova povedala, da predlog posega na področje, ki je že urejeno z različnimi predpisi. "Predlog zakona je nesistemski in pravno neustrezno posega v že veljavno zakonodajo," je dodala.

Poslanka PS-ja Lejla Hercegovac je predlagatelje zakona pozvala, naj mnenja, ki so jih prejeli, vzamejo pozitivno in v naslednjih dveh letih pripravijo ustreznejši predlog. Enako je predlagal tudi poslanec SDS-a Štefan Tiselj.