Urugvajski pridelovalci marihuane bodo še lažje dihali. Foto: Reuters
Urugvajski pridelovalci marihuane bodo še lažje dihali. Foto: Reuters
Razglednica s "pozdravi iz prerojenega Kolorada". Foto: Reuters
Dolge vrste pred odprtjem trgovin 1. januarja v Denverju. Foto: Reuters
Zvijanje. Foto: Reuters
Gojenje kanabisa v Denverju. Foto: Reuters
Družabni obred v Urugvaju. Foto: Reuters
Certifikat, ki ga ponosno razobešajo v eni izmed koloradskih trgovin. Foto: Reuters
Vzorci marihuane. Foto: Reuters
Lizike s kanabisom. Foto: Reuters

V Koloradu so marihuano legalizirali na novega leta dan kot prvi v ZDA, največji ljubitelji te substance in aktivisti, ki so si za legalizacijo prizadevali več let, pa so se z njo nagradili že v silvestrski noči, ko so organizirali tudi posebne zabave. "Kolorado - kjer se prohibicija konča in zabava začne," so oglaševali na letakih težko pričakovani dogodek.
Skladno z novo zakonodajo lahko od 1. januarja dalje v Koloradu vse osebe, starejše od 21 let, zakonito kupijo in uživajo marihuano za "rekreativno rabo", kar v bistvu pomeni, kot piše Washington Post, da je večmilijonska industrija, ki je bila še pred 20 leti popolnoma podtalna, danes postala profesionalizirana. Marihuano prodajajo trgovine, ki so pridobile posebno državno licenco (teh je okoli 136, večinoma v Denverju), in že v prvem delovnem dnevu so poročale o izjemnem prometu - ljudje so kljub sneženju čakali v dolgih vrstah na odprtje trgovin, tako trgovci kot kupci pa so se po navedbah denverskega župana vedli "zelo odgovorno".
Do konca leta pričakujejo, da bi se s prodajo marihuane v blagajne lahko nakapalo kar 600 milijonov dolarjev. Pa čeprav v številnih trgovinah stranke lahko plačujejo samo z gotovino, saj zvezne banke zaradi ameriške zakonodaje ne smejo poslovati z industrijo, ki je na zvezni ravni še vedno v bistvu nezakonita.
Se obetajo novi referendumi?
Za priložnostno osebno rabo marihuane so se v Koloradu volivci izrekli na referendumu, ki je potekal hkrati s predsedniškimi volitvami leta 2012. Na isti dan so se za legalizacijo izrekli tudi v zvezni državi Washington, kjer pa bo nova zakonodaja začela veljati šele pozneje letos. V Koloradu je bila sicer že tri leta dovoljena uporaba marihuane za zdravstvene namene, 1. januarja pa je to postala prva zvezna država, ki je legalizirala tudi rekreativno rabo.
Na zdravniški recept je sicer marihuano mogoče dobiti v 20 ameriških zveznih državah, strokovnjaki pa menijo, da bo z leti vse več držav sledilo zgledu Kolorada in Washingtona ter dovolilo tudi priložnostno osebno rabo. Do takrat pa v Koloradu računajo tudi na "marihuanske turiste" iz drugih zveznih držav. Skladno z zakonom lahko sicer prebivalci Kolorada naenkrat kupijo eno unčo (28 gramov) marihuane, medtem ko si lahko obiskovalci od drugod privoščijo le četrtino te količine.
Na zvezni ravni ostaja marihuana nezakonito mamilo, a je Washington namignil, da zaradi tega ne bo povzročal težav Koloradu, dokler bo zvezna država zagotavljala, da snov ne pride v roke mladoletnim in se prodaja ne bo širila drugam po ZDA. Zgled Kolorada in Washingtona pa že vleče, in referendume na temo legalizacije kanabisa so že napovedale ali pa vsaj nakazale Kalifornija, Aljaska, Oregon, Arizona, Louisiana in države Nove Anglije. Javno mnenje v ZDA se je v zadnjih 40 letih obrnilo od skorajda popolnega nasprotovanja (12 odstotkov leta 1969) legalizaciji kanabisa do tega, da danes večina Američanov (52 odstotkov) legalizacijo podpira.
Urugvaj oral ledino
Pravzaprav je zanimivo, da so prav ZDA, kjer je konservativna struja precej močna, med peščico tistih držav, kjer je uporaba kanabisa zakonita oz. nezakonita, a dekriminalizirana. Zakon v Koloradu začenja veljati le teden dni po tem, ko je kontroverzni zakon za legalizacijo marihuane podpisal urugvajski predsednik Jose Mujica, s čimer je Urugvaj postal prva država na svetu z legalizirano proizvodnjo, trgovino in uporabo marihuane.
Predlog zakona je na začetku meseca s 16 glasovi za in 13 proti potrdil državni senat, spodnji dom parlamenta pa ga je potrdil že avgusta. Zakon je začel veljati s predsednikovim podpisom, a bo morala vlada v prihodnjih štirih mesecih oblikovati posebna pravila, ki bodo na primer določala, katere vrste marihuane bodo lahko proizvajali, določiti pa bo morala tudi pogoje za pridobitev licence za njeno proizvodnjo. Novi zakon sicer vsakemu Urugvajcu, starejšemu od 18 let, dovoljuje, da si doma vzgoji do šest sadik kanabisa. Do 40 gramov marihuane na mesec na osebo bo mogoče tudi kupiti v lekarnah.
Mednarodni odbor za nadzor narkotikov (INCB) s sedežem na Dunaju je že opozoril, da Urugvaj s tem krši mednarodno pravo, saj je odločitev v nasprotju z enotno konvencijo o nedovoljenih mamilih iz leta 1961, katere pogodbenica je tudi Urugvaj. Konvencija dovoljuje uporabo marihuane zgolj v zdravstvene in znanstvene namene.
Odločitev "mladih ljudi ne bo zaščitila, ampak bo spodbudila zgodnje eksperimentiranje, znižala starost prve uporabe in tako prispevala k razvojnim težavam, zgodnejšemu nastopu odvisnosti in drugim motnjam," je opozoril direktor INCB-ja Raymond Yans. Urad ZN-a za mamila in kriminal (UNODC) je izrazil strinjanje z izraženim stališčem INCB-ja, varuha mednarodnih konvencij o mamilih.
Večinoma še nezakonito, a pogosto tolerirano
Pregled politike o marihuani po državah sveta sicer razkriva, da so v veliki večini držav prodaja, prevoz in gojenje marihuane kategorično nezakoniti, da pa je posedovanje samo v nekaterih državah (Nizozemska, Avstralija, Belgija, Argentina, Kolumbija, Kostarika, Hrvaška, Ekvador, Estonija, Italija, Mehika, Peru, Portugalska, Rusija, Španija, Švica) dekriminalizirano.
Stališča o politiki do marihuane niso povsem jasna le za Pakistan in Severno Korejo, za katero pa poročajo, da so tako posedovanje kot tudi prodaja in gojenje marihuane v bistvu vsesplošno tolerirani ali celo zakoniti. Zgodba zase sta tudi Iran, kjer je gojenje kanabisa zakonito, če se ta uporablja v prehranjevalne namene (Iranci radi jedo semena in iz njih pridelano olje), in Indija, kjer za uporabo, prodajo in pridelovanje kanabisa potrebujete soglasje oblasti. V Kanadi je kanabis nezakonit, zakonit pa za medicinsko in industrijsko uporabo, v Kambodži pa v teoriji nezakonit, a je v praksi kupovanje in kajenje marihuane močno razširjena praksa, v kateri uživajo tudi turisti. Posedovanje kanabisa je nezakonito, a tolerirano v Braziliji, Belizeju in na Jamajki.
In pri nas?
V Sloveniji uporaba marihuane v kakršne koli namene (še) ni dovoljena, čeprav si za to prizadevajo številni podporniki kanabisa.
Slovenski konopljin socialni klub (SKSK) je sicer sredi decembra v dveh mesecih zbral 10.879 podpisov (dvakrat več od potrebnega števila) za predlog zakona o konoplji, ki usklajuje slovensko zakonodajo z mednarodnimi konvencijami in resolucijami, ki jih je podpisala Slovenija.
Tri predloge SKSK-ja (legalizacija marihuane v zdravstvene namene, predlog zakona o samozdravljenju, predlog zakona o osnovnem bivanju) je skupno podprlo več kot 27.000 ljudi, kar pomeni, da lahko podpisi romajo na nadaljnjo obravnavo v parlament. Predsednik SKSK-ja Jaka Bitenc je presenečen nad tako velikim uspehom in ob morebitni podpori v parlamentu (menda so dobili precej ponudb od ministrstev in strank, denimo Državljanske liste) že napoveduje morebitni referendum.
Plusi in minusi
Uzakoniti marihuano ali ne je večna debata v številnih državah in krogih. Po eni strani nasprotniki trdijo, da je marihuana "prvi korak do trdih mamil", zagovorniki pa izpostavljajo povsem utemeljene argumente, da je marihuana dejansko manj tvegana od popolnoma legalnih opojnih substanc, s katerimi se verjetno lažje zasvojite - alkohola in cigaret. "Najdite mi človeka, ki je umrl zaradi prevelikega odmerka trave? Niti eden. Zdaj pa mi povejte, koliko življenj sta vzela alkohol in tobak," postavljajo retorično vprašanje podporniki marihuane, ki je, mimogrede, v ZDA tretje najbolj priljubljeno mamilo, takoj za alkoholom in tobakom.
Po drugi strani je Ameriška zdravstvena zveza (AMA) novembra v svojem priporočilu proti legalizaciji marihuane zapisala, da gre za "nevarno mamilo, in kot tako predstavlja tveganje za javno zdravje": "To je najpogostejše nezakonite mamilo, vpleteno v vožnji pod vplivom substanc, še posebej pri voznikih, mlajših od 21 let. Zgodnja uporaba kanabisa je povezana s poznejšimi motnjami uživanja substanc." In še: "Pogosto uživanje kanabisa v dobi odraščanja povzroča občutno oslabitev nevrokognitivnih zmožnosti in znižanje inteligenčnega količnika, uporabo trave pa povezujemo s povečano stopnjo anksioznosti, razpoloženjskih nihanj in psihičnih motenj."
Uporabniki marihuane pa: kanabis zmanjša stres ter lajša anksioznost in pretirano razdraženost - skratka, kronične bolezni 21. stoletja. Če gre sklepati s tega zemljevida, bi legalizacija marihuane lahko v Ameriki postala res velik, velik posel - avtor analize ugotavlja, da z ohranjanjem nezakonitosti marihuane ZDA (še zlasti ruralnejši predeli) izgubljajo milijarde dolarjev. Strokovnjaki ob tem ocenjujejo še, da bi (oz. bo) trg legalne marihuane rastel hitreje kot trg pametnih telefonov. In vse se je začelo v Koloradu.