Pristojni odbor DZ-ja bo prihodnji teden pripravil javno predstavitev mnenj nove različice zakona o RTV-ju. Foto: MMC RTV SLO
Pristojni odbor DZ-ja bo prihodnji teden pripravil javno predstavitev mnenj nove različice zakona o RTV-ju. Foto: MMC RTV SLO

Ministrstvo za kulturo je na podlagi pripomb in predlogov iz javne razprave "popravilo" predlog zakona, ki ga prihodnji teden čaka javna predstavitev mnenj.

Po novi različici Radiotelevizija Slovenije ne bo gospodarska družba, ampak samostojna pravna oseba javnega prava, zaposleni pa ne bodo več javni uslužbenci, je za Radio Slovenija poročala Nataša Lang.

Manj članov programskega sveta z daljšim mandatom
Predlagatelji vztrajajo pri krčenju števila članov v programskem in nadzornem svetu, medijsko hišo pa naj bi vodila petčlanska uprava s štiriletnim mandatom.

Programski svet naj bi postal svet RTV-ja, v njem pa bi interese javnosti zastopalo 15 članov, kar je štirinajst manj od zdajšnje sestave sveta. In kdo bi imenoval člane? Predsednik republike dva člana, italijanska in madžarska narodnostna skupnost enega člana, verske skupnosti enega člana, državni zbor pet članov, Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Nacionalni svet za kulturo, Zavod Center za informiranje nevladnih organizacij, Zveza društvenih organizacij in Rektorska konferenca vsak po enega člana, trije člani pa naj bi prišli iz vrst zaposlenih.

Tretji program se seli v državni zbor
Mandat članov sveta naj bi trajal pet let, kar je leto dlje, kot je veljajo do zdaj. Besedilo, da so lahko člani sveta le osebe, ki so se v javnem življenju izkazale z zavzemanjem za demokracijo, vladavino prava in človekove pravice, ostaja del predloga novele zakona. Sprememenila naj bi se tudi množičnost nadzornega sveta, ki naj bi imel namesto 12 le pet članov. Pisci tudi vztrajajo pri predlogu o prenosu tretjega, parlamentarnega programa RTV-ja v okvir državnega zbora.

Vlada naj bi predlog novele zakona obravnavala še ta mesec.