Tožilci opozarjajo na preobsežnost zakona. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Tožilci opozarjajo na preobsežnost zakona. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Državni sekretar na ministrstvu za pravosodje Boštjan Škrlec je na današnji seji državnega sveta predstavil predlog zakona o državnem tožilstvu in pojasnil, da je priprava posledica tudi tega, da tožilstvo ni zadostilo pričakovanjem javnosti glede boja zoper gospodarski kriminal.

Med drugim je povedal, da želi ministrstvo z novelo okrepiti samostojnost državnega tožilca, prenoviti položaj, sestavo in pristojnosti državnotožilskega sveta ter prenoviti organizacijo in način dela skupine državnih tožilstev za pregon organiziranega kriminala. Prav tako zakon prinaša depolitizacijo tožilstva, je dejal.

Tožilci predlogu dali minus
Po mnenju vrhovnega državnega tožilca Aleša Butale, ki je sicer svetnikom na današnji seji predstavil poročilo o delu državnih tožilstev v letu 2010, je predlog zakona preobsežen in prenormiran.

Predlagani zakon o državnem tožilstvu namreč vsebuje trikrat več členov kot obstoječi.
To po njegovih besedah pomeni, da država ne zaupa državnim tožilcem, da jim je treba tako podrobno predpisati njihovo delovanje.
"Vse več bo administriranja, birokracije, kar utegne imeti hude posledice za strokovno pravilnost, zakonitost in prepočasnost dela državnih tožilcev," je dejal. Po Butalovem mnenju poglavitne rešitve predloga zakona ne krepijo samostojnosti državnega tožilstva. Pomisleke pa ima tudi glede reorganizacije, ki je predvidena s predlogom.