Napovedi o ustavni presoji je bilo slišati že takoj po ponovni potrditvi zakona v državnem zboru. Foto: RTV SLO
Napovedi o ustavni presoji je bilo slišati že takoj po ponovni potrditvi zakona v državnem zboru. Foto: RTV SLO

Poslanec SNS-a Sašo Peče pričakuje, da bodo poslanci LDS-a, SD-ja, DeSUS-a in skupina nepovezanih poslancev podpisali pobudo, s katero izpodbijajo skoraj polovico členov spornega zakona.

Zakon o verski svobodi je državni zbor po vetu državnega sveta dokončno sprejel januarja. Sprejemanje zakona je potekalo brez udeležbe poslancev omenjenih političnih strank, saj so ti zakonu očitali kršenje 7. člena ustave, ki govori o ločenosti verskih skupnosti od države.

Peče je ob predstavitvi pobude dejal, da so med drugim sporni členi, ki govorijo o Cerkvah in verskih skupnostih, verski svobodi, laičnosti države in enakopravnosti verskih skupnosti ter načinu njihovega financiranja. Prav tako naj bi bili nekateri členi zakona v neskladju s 15. členom ustave (uresničevanje in omejevanje pravic), 41. členom (svoboda vesti) , 46. členom (pravica do ugovora vesti) in 120. členom (organizacija in delo uprave).

Zahtevo za presojo ustavnosti se lahko vloži na ustavno sodišče, če se pod njo podpiše vsaj 30 poslancev. V SNS-u odgovore poslanskih skupin glede sodelovanja pričakujejo do 21. marca.

Čepar: Zakon ne presega ustavnih okvirov
Direktor vladnega urada za verske skupnosti Drago Čepar je dejal, da zakon nikakor ne presega okvirov ustave in spoštuje določbe, ki se nanašajo na ločitev države od Cerkve in enakost verskih skupnosti. Po njegovem mnenju je zakon v skladu s slovensko ustavo, s slovensko ustavnosodno prakso, z obvezujočimi mednarodnimi akti in povsem primerljiv z ureditvijo v drugih evropskih državah.