Licence za dimnikarje niso krajevno omejene - to pomeni, da veljajo za celotno območje države -, niti niso časovno omejene. Zakon sicer določa najvišjo ceno posamezne storitve. Foto: Reuters
Licence za dimnikarje niso krajevno omejene - to pomeni, da veljajo za celotno območje države -, niti niso časovno omejene. Zakon sicer določa najvišjo ceno posamezne storitve. Foto: Reuters
Otroci
Za odraslega, ki tepe otroka, ni nobenega opravičila, je v svojih opozorilih, da Slovenija ni v celoti prepovedala telesnega kaznovanja otrok, poudarjal Svet Evrope. Foto: Reuters

vsak lahko izbral sam, mopede pa bo treba registrirati.

Med drugim začenjajo namreč veljati dopolnitve zakona o motornih vozilih in novela zakona o pravilih cestnega prometa. To pomeni, da bo tudi kolesa z motorjem, ki ne presežejo hitrosti 25 kilometrov na uro, odslej treba registrirati, njihovi vozniki pa bodo morali uporabljati čelado. Obvezna čelada velja odslej tudi za mladoletne kolesarje.

Prepovedan tepež otrok
Odslej je prepovedano tudi telesno kaznovanje otrok, saj začenja veljati novela zakona o preprečevanju nasilja v družini, ki izrecno prepoveduje nasilje v družini in telesno kaznovanje otrok, k čemur so Slovenijo pozivale mednarodne organizacije, na primer Svet Evrope, in nevladna združenja.

Novela tudi širi opredelitev družinskih članov. V praksi je namreč prihajalo do nasilja med osebami, ki so bile v določenem partnerskem ali intimnem razmerju, a jih ni bilo mogoče uvrstiti v nobeno od kategorij družinskih članov.

Kot družinski člani so tako med drugim upoštevane tudi osebe v partnerskem razmerju, osebe, katerih razmerje ali skupnost je že prenehala, ter novi partnerji ali otroci družinskih članov. Prav tako novela širi opredelitev nasilja v družini, saj je kot nasilje opredeljena že grožnja z nasiljem, pa tudi zalezovanje.

Izbira dimnikarja v rokah posameznika
Po številnih zapletih je začel veljati tudi prenovljeni zakon o dimnikarskih storitvah, ki uvaja licenčni sistem opravljanja dimnikarskih storitev in izbiro dimnikarja prepušča uporabnikom. Potrošniki bodo izvajalca dimnikarskih storitev lahko izbrali do konca junija 2017, in sicer za prihodnjih 12 mesecev.

Nov zakon tako uvaja licenčni sistem na področju izvajanja dimnikarskih storitev, izvajalcem pa bodo licence, če bodo izpolnjevali pogoje, podeljevale in odvzemale upravne enote. Zakon poleg svobodne izbire dimnikarja prinaša tudi nadgradnjo evidenc malih kurilnih naprav. Na novo bodo v evidenco vpisani podatki tako o uporabnikih kot izvajalcih in njihovi usposobljenosti ter izpolnjevanju pogojev za pridobitev licence.