Aleš Zalar svetnike opozarja tudi na del zakonika, ki predvideva višje kazni v primeru spolne zlorabe otrok. Foto: MMC RTV SLO
Aleš Zalar svetnike opozarja tudi na del zakonika, ki predvideva višje kazni v primeru spolne zlorabe otrok. Foto: MMC RTV SLO

Slovenija namreč mora v svoj pravni red vnesti tudi zakonodajo EU-ja na področju okolja. Kazenskopravno varstvo okolja je namreč politična prioriteta Evropske komisije. Ta je sprejela zakonodajni instrument na tem področju, ki ga članice povezave morajo vnesti v svoj pravi red, opozarja Zalar.

Rok za uvedbo je minil že decembra leta 2010, Slovenija je po prvem opominu zaprosila za podaljšanje, ki se bo izteklo 17. novembra. Če državni svet novelo ustavi z vetom, poslanci pa je ne bodo (ali ne bodo mogli) znova podprli, grozi Sloveniji do tri milijone evrov pavšalne kazni in dnevna odškodnina za vsak dan zamude 370 tisoč evrov.

Visoke kazni Evropske komisije in ...
Novela kazenskega zakonika je bila del paketne spremembe, ki je povezana s spremembo zakona o kazenskem postopku, z zakonom o odvzemu premoženja nezakonitega izvora in zakonoma o državnem tožilstvu, del zakonika pa je tudi kazenska zakonodaja na področju varovanja okolja.

... varno premoženje kriminalcev
Če državni svet zakon zavrne, bo izvajanje novosti v boju proti gospodarskemu kriminalu onemogočeno, opozarja Zalar. Tako ne bo mogoče izvajati novosti, kot so sporazum o priznanju krivde, obravnava neprištevnih storilcev kaznivih dejanj in razširjen odvzem premoženjske koristi kriminalnim združbam. Prav tako bo blokirano tudi izvajanje zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora, saj ne bo mogoče odvzeti premoženja vsem tistim storilcem kaznivih dejanj, ki so opredeljena v noveli kazenskega zakonika, je še opozoril Zalar.

Koga ščitijo predlagatelji veta?
Zalar se zato sprašuje, koga ščitijo predlagatelji veta, saj, kot je dejal, svetnikov zakon prej ni zanimal. Prepričan je, da gre za "izrazit politični motiv", in dejal, da zahteva svetnikov "očitno ne ščiti otrok pred spolnim izkoriščanjem". Novela kazenskega zakonika namreč opredeljuje tudi vrsto novih kaznivih dejanj in precej strožjih kazni za zaščito otrok, žrtev kaznivih dejanj.

Zalar zato svetnike poziva k tehtnemu premisleku in jih sprašuje, ali so res pripravljeni škodovati Sloveniji in njenim državljanom.