Vodstvu vrhovnega sodišča je Zalar priporočil, naj vloži več naporov v predstavitev svojega dela. Foto: MMC RTV SLO
Vodstvu vrhovnega sodišča je Zalar priporočil, naj vloži več naporov v predstavitev svojega dela. Foto: MMC RTV SLO

"Od kod črpajo te ocene? Če bi pogledali podatke, bi morali reči nekaj povsem drugega. Da je naša pravna država, vsaj ko gre za hitrost zagotavljanja sojenja v razumnih rokih, v boljši kondiciji kot kadar koli v zadnjih 15 letih," je poudaril.

Minister za pravosodje Aleš Zalar se je delovnega sestanka predsednikov sodišč udeležil na povabilo predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše. Pogovarjali so se o delovanju pravne države, Zalar pa jih je povprašal, kaj lahko storijo za to, da se bo položaj na področju pravosodja še izboljšal in da se bo pravosodju povrnil ugled, ki mu pripada.

Zalar: Kaj še lahko storim, da bodo sodišča uspešnejša?
Vodstvu vrhovnega sodišča je priporočil, naj vloži več naporov v predstavitev svojega dela. Spodbuden je podatek, da slovenska sodišča v zadnjih desetih letih še nikoli niso imela tako nizkega števila nerešenih zadev in tako nizkega povprečnega časa, ki je potreben za reševanje sodnih zadev, je prepričan.

Predsednike sodišč je še povprašal, kaj lahko kot minister v okviru svojih pristojnosti še stori, da bodo sodišča uspešnejša. Zanimalo ga je tudi, kaj bodo predsedniki sodišč naredili, da se stori še en dodaten premik v smeri skrajševanja časa, ki je potreben za reševanja zadev na vseh področjih in za vzdrževanje ustrezne kakovosti.

Po nagovoru ministra so razpravljali tudi, kako zagotoviti čimprejšnje delovanje specializiranega oddelka za sojenje v zahtevnejših zadevah organiziranega in gospodarskega kriminala, terorizma, korupcijskih in drugih podobnih kaznivih dejanj.