Pravosodni minister ugotavlja, da je pravd vse manj, a med njimi je vedno več gospodarskih sporov. Foto: MMC RTV SLO
Pravosodni minister ugotavlja, da je pravd vse manj, a med njimi je vedno več gospodarskih sporov. Foto: MMC RTV SLO

Novinarjem je med drugim povedal, da bo Ministrstvo za pravosodje v petek objavilo razpis za slovenskega člana arbitražnega sodišča, ki bo določilo mejo med Slovenijo in Hrvaško.

Več gospodarskih sporov
Pravd je načeloma vse manj, zato se zmanjšujejo sodni zaostanki, krajši pa je tudi čas za obravnavo posameznih zadev, je ob obisku ljubljanskih višjega sodišča, višjega delovnega in socialnega sodišča ter upravnega sodišča med drugim dejal minister za pravosodje.

Ob tem pa je opozoril, da je vedno več gospodarskih sporov, kar po njegovih ocenah sovpada s povečanim številom stečajnih postopkov - tudi osebnih stečajev. Tudi zato bodo več pozornosti posvetili krepitvi kapacitet sodišč teh področij, je pojasnil in dodal, da se v ta namen že izvajajo premestitve sodnikov in specializacij.

"Bo pa zaradi tega verjetno potrebna tudi korekcija meril kakovost in količino reševanja gospodarskih sporov in pravdnih zadev, ki jih je določil sodni svet, na kar opozarjajo tudi predsedniki sodišč," je še dejal Zalar.
SDS: Zmanjševanje zaostankov je naš projekt
V največji opozicijski stranki Zalarju ob tem sporočajo, da je zmanjšanje sodnih zaostankov posledica projekta Lukenda, ki ga je zagnala prejšnja vlada. Pri tem izpostavljajo mobilnost sodnikov in sodnih spisov, se pravi, da sodniki manj obremenjenih sodišč pomagajo svojim kolegom z več dela.

"Žalostno dejstvo pa je, da sodna statistika za leto 2010 beleži, da se je število rešenih pomembnejših zadev (pravdni postopki, kazenski postopki) zmanjšalo za 3.000 zadev v primerjavi z enakim obdobjem leto poprej. Z uvedbo zakona o alternativnem reševanju sporov - mediacije - pa se je čas trajanja sodnih postopkov podaljšal do treh mesecev," so še zapisali v sporočilu za javnost.
Načrti sodišč za prihodnje leto
Pojasnil je tudi, da s predsedniki sodišč, predsednikom vrhovnega sodišča in sodnega sveta poleg pregledovanja dela na sodiščih prav tako pripravljajo poslovne načrte za prihodnje leto, ki jih bodo predsedniki sodišč morebiti dopolnili s priporočili ministrstva in sodnega sveta.

Poudaril je, da prihodnje leto lahko pričakujemo neposredno povezavo proračunskega financiranja s temi načrti, kar bo po njegovem mnenju prineslo večjo transparentnost na področju financiranja sodišč, "točno se bo vedelo koliko denarja bo za povprečno zadevo, na posameznem pravnem področju namenjenega za posamezno sodišče in kako bo ta denar porabljen," je ob tem zatrdil minister, ki je prepričan, da "je nujno, da sodni sistem izkoristi vse notranje rezerve," pri tem je obljubil vso potrebno pomoč ministrstva za pravosodje.