Blocco studentesco je veja gibanja CasaPound. Foto: EPA

Blocco studentesco je mladinska veja italijanskega skrajnega desničarskega gibanja CasaPound. Njegovi pripadniki so v petek na zid slovenskega višješolskega centra zapisali svoji gesli Boben avantgarde in Privrženi zmagi, na ograjo zavoda pa izobesili transparent v počastitev žrtev fojb.

Na provokacijo so se odzvali tudi v Slovenski skupnosti, stranki Slovencev v Italiji. V pismu goriškemu prefektu Massimu Marchiesiellu in goriškemu županu Rodolfu Ziberni so zapisali, da dejanje že samo po sebi predstavlja nepotrebno in škodljivo izzivanje za medsebojno spoštljivo vzdušje, ki je bilo vzpostavljeno v zadnjih letih.

Dijaki protestirali s pesmijo

Dogodek je po navedbah pokrajinskega tajnika Slovenske skupnosti za Goriško Julijana Čavdka toliko bolj nesprejemljiv, ker se je zgodil ravno na državni praznik, kulturni dan, v Sloveniji. "Še enkrat apeliram na vaju kot glavna predstavnika države in občine, da se naredi vse, kar je predvideno in kar je mogoče, da se v prihodnje taki neljubi dogodki ne bodo več ponavljali," je zapisal Čavdek.

"Iskali smo dialog z dijaki iz slovenskih šol"
Iz gibanja Blocco studentesco pa so po poročanju Radia Slovenija sporočili, da je bil cilj plakatne akcije iskanje dialoga z dijaki slovenskih šol, med katerimi da naj bi nekateri tudi obiskovali njihov sedež.

V Italiji sicer danes praznujejo dan spomina na žrtve fojb. Ob tem bo pri bazoviški fojbi potekala slovesnost, ki se je bosta udeležila tudi italijanski notranji minister Matteo Salvini in predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani.