Foto:
Foto:
Davčna reforma prihaja prehitro, menijo člani strateškega sveta.
Davčna reforma prinaša številne spremembe.

Predsednik sveta Mićo Mrkaić je po štiriurni razpravi povedal, da za to sicer ni veliko časa, vendar je finančni minister Andrej Bajuk dejal, da bo vlada nasvet vzela zelo resno in ga na seji čim prej obravnavala.

Mrkaić je pojasnil, da zadržanje reforme predlagajo zaradi zmanjšanja gospodarskih tveganj, predvsem zaradi spremembe evra. "Ob tem se zavedamo, da obstajajo tudi druga tveganja v okolju, ne le ekonomska, ter da je treba med njimi krmariti," je še dodal.

Red na področju notarjev
11-članski strateški svet, ki ga je imenoval predsednik vlade Janez Janša, je sicer razpravljal tudi o liberalizaciji notariata. Vladi predlagajo, da se za kvalificirane notarje trg notarjev odpre, tako da bodo tudi kvalificirani pravniki lahko nastopali na tem trgu. Cene notarskih storitev naj bi se oblikovale stroškovno, in sicer tako, da se obstoječa cena določi kot najvišja možna, in ne kot priporočena.

Politika trošarin ostaja enaka
Razpravljali so tudi o trošarinah za naftne derivate, kjer vladi priporočajo ohranitev sedanje politike porabe trošarin, s čimer se po besedah Mrkaića zmanjšujejo zunanji šoki. Člani sveta so se zavzeli tudi za sprostitev trga goriv, statističnemu uradu pa predlagajo, da pojasni sestavo slovenskega indeksa cen, ki se razlikuje od drugih evropskih držav.

Člani sveta so poleg Mrkaića še Marko Kranjc, Ljubo Sirc, Jože P. Damijan, Igor Masten, Sašo Polanc, Tomaž Prosen, Anton Jurgetz, Matjaž Gantar, Ivo Boscarol in Janez Šušteršič.

Svet je posvetovalni organ v pomoč predsedniku vlade in ministrom pri obravnavi razvojnih gospodarskih vprašanj.