Predsednik vlade Borut Pahor meni, da bo zamrznitev plač v javnem sektorju pripomogla k javnofinančni vzdržnosti. Foto: MMC RTV SLO
Predsednik vlade Borut Pahor meni, da bo zamrznitev plač v javnem sektorju pripomogla k javnofinančni vzdržnosti. Foto: MMC RTV SLO

Kot kaže, se bodo lahko tudi ljudje na referendumu opredelili glede reform

Predsednik vlade Borut Pahor
denar
Kot pravi Irma Pavlinič Krebs Slovenija v trenutni finančni situaciji ni sposobna usklajevati plačnih nesorazmerij in hkrati ohranjati rasti plač. Foto: MMC RTV SLO
Borut Pahor in Irma Pavlinič Krebs
Premier Borut Pahor in ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs sta po sestanku s sindikati državnih organov pooblaščenih uradnih oseb predstavila zamrznitev plač v javnem sektorju kot edini pravilen in nujen ukrep. Foto: MMC RTV SLO/Aleksander Kolednik
Pahor in Krebsova: Zamrznitev plač v javnem sektorju bo

Predsednik vlade Borut Pahor je po delovnem sestanku s sindikati državnih organov pooblaščenih uradnih oseb povedal, da se je javni sektor v preteklosti izognil izgubljanju delovnih mest, plače pa so kljub restrikcijam nebrzdano naraščale. "Glede na razmere je pravična in prava rešitev, ki jo zagovarjamo, zamrznitev plač v javnem sektorju," trdi Pahor.

Pavlinič Krebs: Tak poseg je razumen
"Vprašanje, kako zajeziti izdatke v javnem sektorju, je legitimno in surovo, odgovori pa morajo biti taki, da nihče ne bo nosil prevelikih bremen," pojasnjuje premier in dodaja, da sta z ministrico za javno upravo Irmo Pavlinič Krebs že na začetku mandata razmišljala o zamrznitvi plač v javnem sektorju, vendar sta se takrat raje odločila za dialog s sindikati, ker je bila to takrat pravičnejša pot.

Pavlinič Krebsova je pojasnila, da je tak poseg razumen in da ne bo posegel v socialni položaj posameznika. Prepričana je, da se poviševanje plač v tem okviru zaostrenih finančnih razmer ne more nadaljevati. "Plač ne bomo več urejali s kolektivno pogodbo, ampak z zakonom. Upam, da bodo sindikati zmogli trezen razmislek o tej temi," meni ministrica.

"Ukrepi skrbno premišljeni"
Pavlinič Krebsova zatrjuje, da so ti ukrepi skrbno premišljeni. Po njenih besedah naj bi v torek vlada sindikatom predstavila novelo zakona o plačah v javnem sektorju. Upa, da se bodo nato sindikati o tej temi opredelili do konca prihodnjega tedna. Prepričana je še, da imajo zaposleni v javni upravi razumevanje za trenutno družbeno stanje, saj se vsakodnevno srečujejo z ljudmi, ki nimajo denarja niti za takse pri raznih postopkih.

Glede sindikalnega protipredloga, ki ga je posredovala pogajalska skupina sindikatov javnega sektorja Janeza Posedija, je povedala, da ga ni bilo mogoče pozitivno obravnavati, saj bi pomenil povečanje mase plač za leto 2011. Dodala je, da so bile zahteve sindikatov, predvsem tistih, ki se niso želeli pogajati, same sebi nasprotujoče. "Velik del reprezentativnih sindikatov, ki jih zastopa Janez Posedi, je govoril o tem, da ne pride v poštev zniževanje plač v javnem sektorju, drugi del pa je zahteval, da se plačna nesorazmerja odpravijo po predvideni dinamiki," je dejala Pavlinič Krebsova.

Povečanje mase plač ne pride v poštev
Kot pravi ministrica bi to pomenilo v letu 2011 povečanje mase plač za najmanj 100 milijonov že z naslova odprave plačnih nesorazmerij. Zadnji predlog, ki ga je poslal Posedi, predvideva odpravo plačnih nesorazmerij v višini ene osmine, kar bi po besedah Pavlinič Krebsove prav tako pomenilo več kot 50 milijonov dodatnih sredstev.

2012 zmanjšanje števila ministrstev?
Povedala je še, da se je vlada zavezala k strukturnim reformam v javnem sektorju, v okviru katerih ne bodo samo zmanjševali plač, ampak bodo težili k temu, da bo manj ljudi opravilo isto delo bolj kakovostno in bodo za to bolje nagrajeni. Del teh reform sta tudi zakon o javnih naročilih in zakon o negospodarskih javnih službah, ki bosta pripomogla k modernizaciji javne uprave. "Upam, da bodo do leta 2012 ustvarjeni pogoji za uveljavitev zakona o državni upravi, s katerim bomo zmanjšali število ministrstev," pojasnjuje.

Pahor: V sumarnem bomo iz krize izšli
Predsednik vlade je za konec še dodal, da vsi ekonomski kazalci kažejo na okrevanje Slovenije po finančni krizi. "Nismo še na koncu krize, smo pa na začetku konca. Politika, pa tudi ljudje, se bodo lahko v jeseni odločili, ali bomo postavili temelje za razvito in povezano Slovenijo ali pa se bomo reform ustrašili. Ne pravim, da v nekaterih panogah ne bo izostrenih problemov, vendar bomo v sumarnem iz krize izšli," pojasnjuje Pahor.

Kot kaže, se bodo lahko tudi ljudje na referendumu opredelili glede reform

Predsednik vlade Borut Pahor
Pahor in Krebsova: Zamrznitev plač v javnem sektorju bo