Na mejnem prehodu Obrežje je daljša čakalna doba. Foto: BoBo
Na mejnem prehodu Obrežje je daljša čakalna doba. Foto: BoBo

Slovenija se lahko pohvali z visoko stopnjo varnosti, kar je vrednota, ki jo moramo kot družba skrbno negovati in zaradi katere ne smemo dopustiti, da bi se razmere zaradi nerešenih vprašanj poslabšale.

Vodstvo policije

Na Gruškovju je čakalna doba za vstop v državo za voznike tovornjakov pet ur, daljše kolone so tudi na obeh straneh prehoda na Obrežju.

"Na mejnem prehodu je osem policistov, po rednem delovnem nalogu. Več kot to policisti niso sposobni spraviti čez mejni prehod. Vsak tovornjak se gleda od pet do deset minut. Delo poteka v smislu preprečevanja prehoda ilegalnih prebežnikov oz. za varovanje šengenske meje," je za Radio Slovenija povedal Robert Zajc iz sindikata policistov.

Kot je na dejal policijski sindikalist Radivoj Uroševič, od petka, ko sta Policijski sindikat Slovenije in Sindikat policistov Slovenije napovedala zaostritev stavke, niso prejeli niti vabila niti konkretnega vladnega besedila oz. protipredloga na svoje stavkovne zahteve. Stavko tako nadaljujejo in bodo podobne zaostritve še naprej izvajali tudi drugje in pri drugih oblikah policijskega dela, je napovedal.

Stavkovne dejavnosti bodo nadaljevali, vse dokler bo stavkajoča straža menila, da s tem ne obremenjujejo preveč stavkajočih policistov in drugih državljanov, ki prestopajo državno mejo.

Uroševič je ugotovil, da pri pogajanjih z vladno pogajalsko skupino do zdaj niso dosegli še ničesar. Uspelo jim je le pojasniti svoje stavkovne zahteve vladni pogajalski skupini. Ob tem je pripomnil, da "te sicer razumejo vsi, razen očitno vladne pogajalske skupine", ki še vedno ne najde konkretnih rešitev in odgovorov na njihove zahteve.

V policijskih sindikatih odziv vladne strani pričakujejo še ta teden.

Korošec: Nehajo naj saditi rožice
Generalni sekretar Sindikata policistov Slovenije Sebastjan Korošec je glede danes uvedenih stavkovnih ukrepov pojasnil, da policisti na meji temeljiteje in počasneje kot običajno pregledujejo tovorna vozila. Na vprašanje, kako bi lahko stopnjevali pritisk, pa je pojasnil, da je nabor ukrepov velik in "vse je mogoče". Vladi s to zaostritvijo sporočajo, naj se usede z njimi in "neha saditi rožice". Korošec je ob tem poudaril, da si policisti želijo, da bi zadeve čim prej rešili in da bi se stavka končala.
Vodsto policije za čim prejšnji dogovor
Vodstvo policije poziva pogajalce, da z največjo mero konstruktivnosti nadaljujejo pogajanja s ciljem čim prejšnjega oblikovanja sprejemljivega kompromisnega predloga. "Slovenija se lahko pohvali z visoko stopnjo varnosti, kar je vrednota, ki jo moramo kot družba skrbno negovati in zaradi katere ne smemo dopustiti, da bi se razmere zaradi nerešenih vprašanj poslabšale," so zapisali.
Poudarili so, da veliko zaslugo za to, da ljudje živijo v varnem okolju, nosijo prav policisti, ki dan za dnem s požrtvovalnim delom služijo ljudem in se učinkovito spopadajo s še tako zahtevnimi varnostnimi izzivi.

Zaradi narave policijskega dela, ki je daleč od pisarniškega udobja, in zahtevnosti poklica, nenazadnje pa tudi učinkovitosti, vodstvo policije podpira zahteve policijskih sindikatov za boljše vrednotenje policijskega dela. Le z vzpostavijo ustreznega plačila tega poklica bo mogoče tudi v bodoče zagotavljati varnost z zadostnim številom policistov, z ljudmi, ki bodo z veseljem opravljali svoj poklic in od tega lahko tudi dostojno živeli, so še navedli na policiji.

Stavka teče drugi mesec
Stavka vseh slovenskih policistov se je začela 1. oktobra. Policijska sindikata med drugim zahtevata ponovno vzpostavitev razmerij med plačami primerljivih poklicev. S stavkovnim sporazumom leta 2016 sta namreč sindikata z vlado dosegla sporazum o višjih plačah, a so bila leto pozneje v okviru odprave plačnih anomalij določena boljša vrednotenja delovnih mest tudi pri drugih pooblaščenih uradnih osebah. Obenem zahtevata tudi posebno nagrado za vsako leto opravljenega dela, nadomestilo za dolžnost ukrepanja ob vsakem času, ovrednotenje prepovedi članstva v političnih strankah in odpravo anomalij pri poklicnem in starostnem upokojevanju.
Spodaj video Daniela Posleka z Gruškovja:

Slovenija se lahko pohvali z visoko stopnjo varnosti, kar je vrednota, ki jo moramo kot družba skrbno negovati in zaradi katere ne smemo dopustiti, da bi se razmere zaradi nerešenih vprašanj poslabšale.

Vodstvo policije
Zaostritev policijske stavke
Zaostritev policijske stavke