PSO upa, da bo vlada čim prej pristopila k socialnemu dialogu. Foto: BoBo
PSO upa, da bo vlada čim prej pristopila k socialnemu dialogu. Foto: BoBo
S ponedeljkom se bo nadaljevala stavka policistov
Policisti bodo v ponedeljek nadaljevali s stavko

Stavka, ki so jo v policiji in na MNZ-ju začeli 12. februarja, nato pa so jo po spomladanskem odstopu Mira Cerarja z mesta predsednika vlade zamrznili, se bo v ponedeljek znova nadaljevala. V PSO-ju, ki združuje stališči Policijskega sindikata Slovenije in Sindikata policistov Slovenije, so pojasnili, da je bilo do oblikovanja nove vlade s polnimi pooblastili nadaljevanje stavke v polnem obsegu nesmiselno.

Policijski sindikat Slovenije (PSS) je po oblikovanju nove vlade na predsednika vlade Marjana Šarca naslovil zahtevo, naj vlada "nemudoma aktivno pristopi k reševanju stavkovnih zahtev". Vladi so za začetek socialnega dialoga dali deset dni časa, ker pa v tem času niso prejeli odgovora, se je PSO odločil, da "se stavka v polnem obsegu ponovno začne izvajati v ponedeljek".

Pričakujejo ločena pogajanja
Predsednik PSS-ja Radivoj Uroševič je povedal, da pričakujejo, da bodo pogajanja tekla ločeno. "Na podlagi določil zakona o stavki se mora delodajalec, v našem primeru vlada, pogajati o stavkovnih zahtevah stavkajočih in to preprosto ne gre v okviru nekih splošnih pogajanj."

Uroševič je še pojasnil, da so stavko napovedali vladi in da nikakor ne želijo z izvajanjem stavkovnih aktivnosti kakor koli ogroziti varnosti državljank in državljanov ter države.

Vlada napoved stavke jemlje z vso resnostjo
Na napoved stavke se je že odzvalo ministrstvo za javno upravo, ki zagotavlja, da odmrznitev stavke jemlje resno, kakor tudi vse ostale aktivnosti sindikatov v pripravah na pogajanja o stavkovnih zahtevah. Kot so zapisali je vlada takoj po imenovanju pristopila k aktivnostim za čim prejšnjo razrešitev stavkovnih zahtev sindikatov javnega sektorja. V četrtek, na drugi redni seji v tem mandatu, je tako vlada imenovala svojo pogajalsko skupino, ki se je "tudi že sestala na delovnem sestanku in pričela s pripravo pogajalskih izhodišč z namenom, da se pogajanja res čim prej pričnejo", pojasnjujejo na MJU.

Na ministrstvu za notranje zadeve pa so v odzivu na napoved nadaljevanja stavkovnih aktivnosti policistov zapisali, da je policija eden glavnih stebrov zagotavljanja notranje varnosti in da je dejstvo, da vsaka policijska stavka predstavlja določeno varnostno tveganje, zato tudi zakon o organiziranosti in delu v policiji določa naloge, ki so jih policisti med stavko dolžni opravljati pravočasno, učinkovito in v skladu z navodili nadrejenih, so še dodali.

Notranji minister Boštjan Poklukar je dejal, da je nadaljevanje policijske stavke pričakoval in da je to zanj samo znak, da je treba začeti socialni dialog, znotraj katerega, verjame, bodo našli "konstruktivne rešitve". "Znotraj socialnega dialoga se bomo s policisti in z obema policijskima sindikatoma dogovarjali in pogovarjali, verjamem tudi, da bodo našli ustrezne rešitve", je še dodal.

Povod za stavko je bil enostranski poseg vlade
Policisti so že februarja, torej ob začetku stavke, pojasnili, da so stavko začeli, ker so ocenili, da je vlada z ukrepi poklic policista znova razvrednotila. Sindikata sta takrat sporočila, da želita poklicu policista vrniti status, ki si ga zasluži glede na naloge, pooblastila, odgovornost in nevarnost, s katero se vsakodnevno srečujejo.

PSO je spomnil, da je bil razlog za napoved stavke enostranski poseg vlade v pravice, pridobljene s stavkovnim sporazumom iz sredine leta 2016, z lanskim podpisom aneksa h kolektivni pogodbi za državno upravo. Vlada pa po njihovih navedbah ni izpolnila tudi nekaterih drugih določb omenjenega stavkovnega sporazuma.

S ponedeljkom se bo nadaljevala stavka policistov
Policisti bodo v ponedeljek nadaljevali s stavko