Poti Draga Kosa in Francija Matoza se ne križajo prvič. Foto: MMC RTV SLO
Poti Draga Kosa in Francija Matoza se ne križajo prvič. Foto: MMC RTV SLO
Janko Trivunovič
Po besedah Janka Trivunoviča se je Kosova protikorupcijska komisija opredelila do nečesa, kar nima nič skupnega s korupcijo. Foto: MMC RTV SLO
Janko Trivunovič o mnenju Kosove komisije

Kosova protikorupcijska komisija je izdala mnenje, kjer pritrjuje nezakonitosti zasledovanja nekdanje direktorice Primorskih novic.

V primeru so potrdili koruptivnost in detektivske metode, ki so dopuščene le obveščevalno-varnostnim službam in policiji. Mnenje komisije je bilo izdano 30. januarja 2008.

Predsednik detektivske zbornice Slovenije Janko Trivunovič je za MMC dejal, da primer nekdanje direktorice Primorskih novic Barbare Verdnik pozna, ker ga je obravnavalo častno razsodišče detektivske zbornice. Slednje je zavrnilo pritožbo oškodovanke, ker je ugotovilo, da je detektiv deloval v skladu z zakonom o detektivski dejavnosti in ni kršil drugih zakonov.

Trivunovič: Detektivsko delo je strokovno in kvalitetno
"Detektivi delamo na podlagi Zakona o detektivski dejavnosti (ZDD), imamo kodeks poklicne etike detektivov RS in smo ena redkih držav v Evropi, ki ima tak kodeks sprejet. V letu 2007 smo dobili 3 pritožbe zoper delo detektivov in niti ena ni bila utemeljena, ker detektivi niso kršili nobenih pravil ali kodeksa ali zakonov. V letu 2006 pa ni bilo nobene pritožbe, zato menim, da delamo detektivi zelo strokovno in kvalitetno," je povedal Trivunovič.

Trivunovič meni, da se je Kosova protikorupcijska komisija opredelila do nečesa, kjer niti po sami vsebini ne gre za korupcijo. "Detektiv je delal po naročilu, imel je pogodbo, imel je pooblastilo, to je njegova dejavnost in če nekdo opravlja danes svojo storitev, za katero je dobil plačilo preko računa - tukaj absolutno ne more iti za kakršnokoli korupcijo," meni Trivunovič.

Opazovana in fotografirana med bolniško odsotnostjo
Nekdanji direktorici Primorskih novic Barbari Verdnik je detektiv sledil in jo med njeno bolniško odsotnostjo opazoval ter fotografiral. Zbrane podatke je delodajalec uporabil proti oškodovanki, ki je dobila izredno odpoved. Zakon takrat še ni pooblaščal detektivov za nadzor nad delavčevo odsotnost zaradi bolezni, je dejala za MMC.

Verdnikova je podvomila v zakonitost tovrstnega početja - kršitve Zakona o detektivski dejavnosti in Zakona o varovanju osebnih podatkov - in se pritožila na Detektivsko zbornico Slovenije z vprašanjem, ali je detektiv deloval skladno z zakonodajo in etičnim kodeksom. Zbornica je odgovorila pritrdilno.

Verdnikova je primer prijavila tudi na inšpektorat ministrstva za notranje zadeve, ki pa je izdal odločbo, v kateri ugotavlja nepravilnosti v delovanju detektiva.

Zadnjo besedo bo imelo sodišče
Primer o prekinjenem delovnem razmerju se je znašel na Okrajnem sodišču v Kopru, kjer je danes potekala prva obravnava, na klop za zaslišanje pa je bil vabljen prav detektiv, ki je ob tej priložnosti predstavil svoje delovanje med opazovanjem Verdnikove. Sodišču je predstavil fotografije in podrobno poročilo kje, kdaj in kaj je Verdnikova na določene dneve delala.

Nekdanja direktorica primorskega časnika je ob tem za MMC opozorila na dejstvo, da se vedno znova v zgodbi pojavlja ime znanega odvetnika Francija Matoza. Ta v danem primeru nastopa kot zastopnik Primorskih novic, v drugem pa kot zastopnik koprskega župana Borisa Popoviča, ki je v sodno obravnavo vložil tožbo zoper novinarko PN-ja Petro Vidrih.

R. B.

Janko Trivunovič o mnenju Kosove komisije