Janša meni, da se je Banka Slovenije predolgo izogibala nadzoru. Foto: BoBo
Janša meni, da se je Banka Slovenije predolgo izogibala nadzoru. Foto: BoBo

V NSi odziv poslanskih skupin na predlog za sklic izredne seje DZ-ja glede ravnanj Banke Slovenije pričakujejo do torka, večina poslanskih skupin pa je predlogu že izkazala naklonjenost. Tudi prvak SDS-a Janez Janša je zagotovil, da bodo podprli vse ukrepe v smislu razčiščenja tega stanja.
"A težava se ni skotila v času tega mandata, pač pa je bila Banka Slovenije že od samega začetka neka sveta krava - pod vsemi guvernerji -, ki se je izogibala vsakemu nadzoru," je bil oster Janša.

Tako je po njegovih besedah potrebna resna parlamentarna preiskovalna komisija, ki bo pogledala delovanje centralne banke od samega začetka tranzicije naprej. Janša upa, da bodo tudi druge poslanske skupine tak predlog podprle.

Več odprtih vprašanj
Predsednik SDS-a je še dejal, da je nekaj pojasnil z Banke Slovenije sicer bilo, vendar je še več odprtih vprašanj. Upa, da se bodo razjasnila vprašanja tudi na današnji seji komisije za nadzor javnih financ. Nanjo sta po njegovih besedah vabljeni obe strani, tudi "člani t. i. slovenske trojke".

Če odgovorov ne bo, Janša napoveduje, da bodo zahtevali odgovornost, in to ne le odgovornost guvernerja Boštjana Jazbeca. Ta bo postopke pri sanaciji bank pred vladno ekipo moral zagovarjati v kratkem.

SMC zaupa Jazbecu
Na podlagi do zdaj pridobljenih informacij v povezavi z ravnanjem Banke Slovenije pri ukrepih za sanacijo bank imajo v SMC-ju "vsekakor zaupanje v to, kar nam je sporočil guverner", pa je pojasnila vodja poslanske skupine SMC-ja Simona Kustec Lipicer. Informacije po njenem mnenju "potrjujejo, da so bili procesi izvedeni transparentno, odgovorno in preverljivo".

Ni razloga za ustavitev privatizacije
"Po naših informacijah je proces potekal pregledno in v luči odgovornosti vseh pristojnih institucij. Državni zbor je na januarski seji soglasno sprejel dva sklepa v zvezi s samimi aktivnostmi Banke Slovenije pri sanaciji bančnega sistema in ta dva sklepa pozivata Banko Slovenije in vlado, da državnemu zboru posredujeta natančnejše informacije. Predhodno bo guverner Banke Slovenije zadeve poslancem pojasnil že danes. V SMC-ju tako ne vidimo razlogov za ustavljanje postopkov privatizacije,"
je dejala Simona Kustec Lipicer.

Državni zbor je Banki Slovenije priporočil, da v roku 30 dni pripravi in posreduje informacije o vzrokih za nastali kapitalski primanjkljaj pregledanih bank in vlogi Banke Slovenija pri tem, kot bančnega regulatorja. Banko Slovenije je državni zbor pozval tudi k poročanju o učinkovitosti sistema korporativnega upravljanja bank v državni lasti in načinu reševanja posledic kapitalske neustreznosti poslovnih bank. Rok za poročanje Banke Slovenije državnemu zboru je začel teči 2. februarja 2015, je SMC še zapisal v sporočilu za javnost.