RTV Slovenija ima poseben status, opozarja Caserman. Foto: MMC RTV SLO/ Ana Svenšek
RTV Slovenija ima poseben status, opozarja Caserman. Foto: MMC RTV SLO/ Ana Svenšek

"RTV Slovenija ima poseben status, med vsemi medijskimi hišami mora zastopati najvišja merila glede novinarske etičnosti, verodostojnosti in kredibilnosti. Določbe so formalno zapisane v Zakon o RTV, v Statutu RTV in v Poklicnih merilih in načelih novinarske etike," je v svojem dopisu zapisal svetnik.
Pojasnil je, da je portal pozareport.si objavil dopis, prejel ga je tudi Matevž Caserman (leta 2009 ga je za člana programskega sveta predlagal SDS) iz katerega je razvidno, da so vprašanja v dopisu, ki jih je Mile Šetinc, sicer znan lobist in partner novinarke Mojce Šetinc Pašek, poslal nekaterim novinarjem, bolj ali manj identična vprašanjem, ki jih je Šetinc Paškova poslala SDS-u.

Caserman zdaj zahteva "da se nemudoma skliče izredna seja Komisije za informativni program in se na njej opredeli do navedb, ki so zapisane v omenjenem dopisu". Dodaja, da "tu ne gre za vmešavanje v posamično programsko vsebino, ampak za temeljno opredelitev RTV Slovenija glede vprašanj:

- v kakšni relaciji je RTV Slovenija do registriranih lobistov,
- ali smejo ti lobisti vplivati na ustvarjanje vsebin na RTV Slovenija,
- Ali lobisti vplivajo na ustvarjanje vsebin na RTV? Ali ta vplivanja oz. poskuse vplivanja (sestanke, maile, korespondence) beležimo."