Pličanič in Tičar Bešterjeva sta se dogovorila,
Pličanič in Tičar Bešterjeva sta se dogovorila, "da je v zvezi s prenosom pristojnosti s sodišč na notarje poleg nespornih zapuščinskih zadev treba pustiti odprta vrata tudi za nekatere druge pristojnosti," so zapisali na ministrstvu. Foto: BoBo

Minister za pravosodje in javno upravo se je v petek srečal s predsednico notarske zbornice Marjano Tičar Bešter in ji ob napovedi zniževanj tarif zagotovil tudi, da želijo znižanje izvesti v dogovoru z zbornico. "Zanesljivo bomo šli v tej smeri in to še v letošnjem letu. To je eden od prioritetnih ukrepov, podobno velja tudi za tarife odvetnikov," zatrjuje minister Pličanič.

"Nekatere pisarne bodo propadle"
Tako mora zbornica do konca maja pripraviti odgovor na njihove predloge. Tičar Bešterjeva pa je za Radio Slovenija opozorila, da "določene notarske pisarne v krajih, kjer ni toliko gospodarstva, že zdaj delajo s težavo in imajo težave s preživetjem, morebitno znižanje bi te pisarne pripeljalo v propad".

Razbremenitev sodišč s prenosom pristojnosti
Sicer pa na ministrstvu pripravljajo novelo zakona o notariatu, s katero bi na notarje prenesli nesporne zapuščinske zadeve in s tem razbremenili sodišča ter zagotovili krajše in cenejše postopke za uporabnike storitev, posledično pa večjo učinkovitost sodišč.

Minister in predsednica notarske zbornice sta se pogovarjala tudi o prenosu nekaterih pristojnosti notarjev na upravne enote. Pličanič je kot primer izpostavil sodelovanje upravnih enot pri overitvah podpisov o nepremičninah.

Hkrati želijo na ministrstvu določiti ustreznejše število notarskih mest, urediti dostop notarjev do javnih zbirk podatkov, poenotiti postopek dokazovanja primernosti notarskih prostorov in opreme ter uvesti prilagoditev za projekt e-notar.