Igor Šoltes pravi, da načelno velja, da se mora zagotoviti poštena konkurenca med vsemi potencialnimi ponudniki. Foto: MMC RTV SLO
Igor Šoltes pravi, da načelno velja, da se mora zagotoviti poštena konkurenca med vsemi potencialnimi ponudniki. Foto: MMC RTV SLO
Borut Pahor
Niso ZDA pogojevale sprejetja zapornikov iz Guantanama s srečanjem Pahor-Obama, ampak naj bi bil slovenski premier tisti, ki je "20-minutno srečanje z Obamo" povezal z Guantanamom, med drugim piše El Pais. Foto: MMC RTV SLO
Se je Pahor z Američani in Nemci dogovarjal o SŽ, Luki Koper in drugemu bloku JEK-a?

Sindikat pristaniških delavcev Slovenije je premierja Boruta Pahorja pozval k odstopu, ker se z Nemci (Deutsche Bahn) dogovarja o vstopu v Slovenske železnice in s tem Luko Koper.

Sindikaliste na Obali je razjezilo ozadje dogovorov glede logističnega holdinga, sta za TV Slovenija poročala Florjan Zupan in Edi Mavsar. Predsednik sindikata Konfederacija 90 Peter Majcen je prepričan, da gre v tem primeru za "jasno dejstvo, da je to na nekem visokem nivoju že dogovorjeno in je samo vprašanje časa, kdaj bo do tega prišlo". "Ocenjujem, da gre zelo verjetno za škodljivi prevzem Nemcev," je še dodal Majcen.

Nekdanji predsednik državne revizijske komisije Aleksij Mužina je dejal, da sicer ni pravnih posledic dokler gre za obljube, drugače pa je v primeru izbranega določenega ponudnika. "V tem primeru bi lahko v sodnih postopkih, ki bi sledili s strani neizbranih ponudnikov, imele izjave sedanjega predsednika vlade pravne posledice. Bile bi uporabljene kot dokaz neke diskriminacije," pojasnjuje.

Pahor dajal prednost ameriškemu podjetju pred francoskim?
Računsko sodišče konkretnih primerov glede Westinghousa pri nuklearki in Deutsche Bahna v Luki Koper, ki so omenjeni na spletni strani WikiLeaks, ne more komentirati.

V zvezi z domnevnim Pahorjevim preferiranjem ameriškega podjetja Westinghouse pri izgradnji NEK-a, pa je Igor Šoltes pojasnil, da je favoriziranje katerega koli ponudnika v nasprotju z zakonom.

Kot je zapisano v ameriških depešah, ki jih je po posredovanju spletne strani WikiLeaks objavil španski dnevnik El Pais, je slovenski premier Borut Pahor izrazil pripravljenost, da ZDA sodelujejo pri načrtovani gradnji drugega bloka Nuklearne elektrarne Krško (NEK), pri čemer ima interes podjetje Westinghouse, čeprav obstaja močna konkurenčna ponudba iz Francije. Slovenski premier naj bi izpostavil potrebo po ravnotežju in dejal, da Francija že ima velik vložek v proizvodnji Renaultovih avtomobilov.

"Država mora zagotoviti, da med ponudniki ni razlikovanja"
"Če govorimo o javnih naročilih, lahko načelno rečem samo, da mora naročnik, v tem primeru država, zagotoviti, da med ponudniki v vseh fazah postopka javnega naročanja ni nobenega razlikovanja," je za MMC pojasnil predsednik Računskega sodišča Igor Šoltes in ob tem zatrdil, da konkretnega primera ne more komentirati.

"Favoriziranje katerega koli ponudnika je v nasprotju z zakonom, postopanje v primeru javnih naročil pa je bolj podrobno urejeno v samem zakonu o javnem naročilu," je dodal.



"Zagotoviti se mora poštena konkurenca med vsemi ponudniki"
"Zakonodaja o javnem naročanju opredeljuje predvsem faze postopka, to pomeni, ko se konkretno javno naročilo načrtuje pri naročniku in postopek izvedbe, vključno z vsemi sredstvi za pravno varstvo ponudnikov,"
trdi Šoltes. Kot pravi, pa načelno velja, da se mora zagotoviti poštena konkurenca med vsemi potencialnimi ponudniki. Dodaja še, da vse, kar je zunaj postopka javnih naročil oziroma kar se dogaja prej, ureja druga zakonodaja.
Za pojasnila smo se obrnili tudi na okrožno državno tožilstvo v Ljubljani, kjer so nam zatrdili le, da bodo po morebitnem prejemu kazenske ovadbe, le-to proučili.
Se je Pahor z Američani in Nemci dogovarjal o SŽ, Luki Koper in drugemu bloku JEK-a?