Foto: BoBo
Foto: BoBo

Potem ko je že od ponedeljka zaprta ena od šol v Ljubljani, je inšpektorat za šolstvo zdaj zaprl še eno zasebno šolo na območju savinjske regije. Pouk poteka na daljavo.

Po poročanju STA-ja gre že za drugo valdorfsko šolo, ki jo je inšpektorat zaprl v teh dneh. Tokrat naj bi zaprl valdorfsko šolo v Žalcu. "Zaprtje je posledica nespoštovanja odredbe inšpektorata zavodu, da zadeve uredijo in delujejo skladno s trenutno veljavnim odlokom," je šolsko ministrstvo sporočilo na Twitterju.

Inšpektorat za šolstvo in šport je v preteklem tednu izvedel 43 nadzorov in v petih primerih ugotovil večja odstopanja nespoštovanja odloka. Te šole bodisi niso uredile samotestiranja za otroke, niso pridobile ustreznih soglasij od staršev in za otroke, ki niso imeli soglasij, bodisi niso ustrezno uredile izobraževanja na daljavo. Z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport so sporočili, da ker postopek še poteka, imena šole ne morejo navajati.

Večina šol je pristopila k urejanju nepravilnosti, eni od šol pa nepravilnosti ni uspelo odpraviti, zato je inšpektorat odredil, da od ponedeljka do ureditve nepravilnosti, sicer pa do 3. decembra, celotna šola izvaja pouk na daljavo. Da gre za valdorfsko osnovno šolo v Ljubljani, so potrdili v tajništvu šole. Po neuradnih informacijah bi pouk v ljubljanski valdorfski šoli lahko znova stekel v petek. Kako dolgo bo zaprta šola v Žalcu, ni znano.

Nepreverjanje PCT-pogoja: Inšpektorat do zdaj začasno zaprl 15 trgovin in bencinskih servisov

V zadnjih dveh tednih, ko je tržni inšpektorat nadaljeval poostren nadzor preverjanja pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani), je po besedah v. d. glavne tržne inšpektorice Martine Gašperlin nadzor opravil pri 1200 subjektih, od tega jih je 263 izvedel med obema vikendoma. Večino nadzorov so izvedli na področju trgovinske dejavnosti, med drugim 44 v trgovskih centrih, 171 na bencinskih servisih, 326 v prodajalnah z oblačili in obutvijo ter 193 v tehničnih trgovinah.

Manjše nepravilnosti so ugotovili pri 265 subjektih, ki jim je bilo izrečenih 183 popravnih opozoril, s katerimi so jim naložili odpravo nepravilnosti. "Nam je namreč pomembno, da opozorimo, če se zadeve popravijo, je za nas v redu," je na vladni novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 povedala inšpektorica. V nekaterih primerih kršitve kljub opozorilu niso bile odpravljene, zato je inšpektorat v teh primerih izdal 20 plačilnih nalogov v skupni vrednosti nekaj več kot 83.200 evrov. "Največkrat je šlo za to, da zavezanci niso preverjali pogoja PCT, od tega v 12 primerih na bencinskih servisih, v treh v trgovinah z oblačili ter v petih v ostalih vrstah trgovin," je povedala.

V devetih primerih je inšpektor ocenil, da nepravilnosti predstavljajo takšno nevarnost za zdravje in življenje ljudi, da je do njihove odprave izrekel ustno prepoved opravljanja dejavnosti. Skupno je bilo po besedah Gašperlinove v dosedanjem izvajanju poostrenega nadzora izrečenih 15 takšnih odločb. Gre predvsem za primere, kjer pri strankah niso preverjali pogoja PCT.

Pri začasnih prepovedih opravljanja dejavnosti, je šlo predvsem za primere, kjer v trgovinah oziroma bencinskih servisih pri strankah niso preverjali pogoja PCT. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Pri začasnih prepovedih opravljanja dejavnosti, je šlo predvsem za primere, kjer v trgovinah oziroma bencinskih servisih pri strankah niso preverjali pogoja PCT. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Preverjanje z osebnim dokumentom večina sprejela brez večjih težav

Na inšpektoratu sicer ugotavljajo, "da smo v zadnjih tednih vsi skupaj uspeli narediti velik korak pri upoštevanju pogoja PCT". "Skrbelo me je, kako se bo izvajalo preverjanje pogoja PCT z osebnim dokumentom. A moram izpostaviti, da nam je uspelo zelo hitro sprejeti ukrep kot del našega začasnega spremenjenega življenja," je dejala.

Martina Gašperlin se je ob tem zahvalila vsem podjetjem, ki dosledno preverjajo PCT-pogoj z osebnim dokumentom, in strankam, ki brez nerganja in slabe volje pokažejo potrebna dokazila, pa tudi vsem zaposlenim, ki na vstopnih točkah izvajajo preverjanje. Kot je dejala, verjame, da z doslednim preverjanjem pogoja PCT preprečujemo širjenje koronavirusa in nepotrebne smrti, pa tudi da gre le za začasne ukrepe.

V trgovski dejavnosti je okoljski inšpektorat v drugem tednu novembra tri kršitve zaznal v zvezi z maskami, v treh primerih niso preverjali izpolnjevanja PCT-ja, v enem primeru ni bilo obvestila za zaposlene o izpolnjevanju PCT-pogoja, v enem primeru je bilo napačno izpolnjevanje evidenčnih listov o samotestiranju zaposlenih, v živilski trgovini pa ni bilo označeno dovoljeno število strank. Foto: BoBo
V trgovski dejavnosti je okoljski inšpektorat v drugem tednu novembra tri kršitve zaznal v zvezi z maskami, v treh primerih niso preverjali izpolnjevanja PCT-ja, v enem primeru ni bilo obvestila za zaposlene o izpolnjevanju PCT-pogoja, v enem primeru je bilo napačno izpolnjevanje evidenčnih listov o samotestiranju zaposlenih, v živilski trgovini pa ni bilo označeno dovoljeno število strank. Foto: BoBo

Okoljski inšpektorat največ kršitev zaznal v trgovskih centrih

Poročilo o nadzoru so objavili tudi na inšpektoratu za okolje in prostor, ki je v drugem tednu novembra opravil 447 nadzorov spoštovanja ukrepov za zajezitev epidemije covida-19. Največ kršitev, sedem, so odkrili v trgovskih središčih, pet pa na javnih mestih.

Nadzori, opravljeni od 8. do 14. novembra, so potekali v večstanovanjskih objektih, bencinskih servisih, na gradbiščih, v trgovskih centrih, objektih za gostinstvo in industrijsko proizvodnjo ter na javnih mestih. Opravljenih je bilo tudi 427 nadzorov izpolnjevanja pogoja PCT, pregledanih pa je bilo 1417 oseb, so sporočili z okoljskega inšpektorata. Na 432 lokacijah kršitev niso zaznali, so pa zaznali sedem kršitev v trgovskih centrih, dve v gostinskih obratih, eno kršitev v obratu za industrijsko proizvodnjo in pet kršitev na javnih mestih.

Pri nekaterih zavezancih je bilo odkritih več kršitev. V industrijskem obratu tako ni bilo obvestila o obveznem izpolnjevanju PCT za stranke, prav tako ni bilo preverjanja pogoja PCT. V trgovski dejavnosti so bile tri kršitve v zvezi z maskami, v treh primerih niso preverjali izpolnjevanja PCT-ja, v enem primeru ni bilo obvestila za zaposlene o izpolnjevanju PCT-pogoja, v enem primeru je bilo napačno izpolnjevanje evidenčnih listov o samotestiranju zaposlenih, v živilski trgovini pa ni bilo označeno dovoljeno število strank.

V javnih stavbah je bilo dvakrat napačno izpolnjevanje evidenčnih listov za samotestiranje, v enem primeru pa ni bilo obvestila za zaposlene, ni bila zagotovljena uporaba mask in ni bil preverjan pogoj PCT za stranke. V gostinstvu po enkrat niso preverjali PCT-pogoja za zaposlene, ni bilo obvestila za zaposlene o izpolnjevanju PCT-ja, niso preverjali PCT-ja za stranke in ni bila zahtevana uporaba mask.

V slabem letu dni okoljski inšpektorat opravil več kot 5000 nadzorov

Od decembra lani do 17. novembra letos so medtem inšpektorji inšpektorata za okolje in prostor izvedli 5231 inšpekcijskih nadzorov, in sicer 3933 inšpekcijskih pregledov v zvezi z nošenjem mask, 2227 inšpekcijskih pregledov s področja zbiranja oseb, 511 inšpekcijskih pregledov nameščanja razkužil v večstanovanjskih objektih ter 849 inšpekcijskih pregledov s področja preverjanja PCT.

V okviru nadzorov, ki jih opravljajo pri inšpekcijskih zavezancih, preverjajo nošenje maske, zagotavljanje razkužila, omejitve glede zbiranja ljudi ter od letošnjega septembra dalje tudi izpolnjevanje pogoja PCT.