Odvetniki so prepričani, da je država presegla svoja pooblastila. Foto: MMC RTV SLO
Odvetniki so prepričani, da je država presegla svoja pooblastila. Foto: MMC RTV SLO
Odvetniška zbornica razmišlja, da bi se obrnila tudi na evropsko sodišče. Foto: EPA
Tehtnica
Na sodišču ocenjujejo, da niso posegli v ustavne pravice. Foto: BoBo

Policisti so v pred tremi tedni izvedeni preiskavi treh ljubljanskih odvetniških pisarn zasegli kopije diskov računalnikov in odvetniške spise, čeprav odvetniki niso osumljeni, je povedal predsednik zbornice Roman Završek. Pregledali so tudi domove in vozila treh odvetnikov. Zbornica pa je preiskavi nasprotovala in ugovarjala zasegu dokumentacije.

Policija je po mnenju Završka s tem poseglo v tri ustavne pravice: pravico do varovanja osebnih podatkov, pravico do zasebnosti in pravico do pisemske zasebnosti.

Zbornica je zato že ostro protestirala pri ljubljanskem okrožnem sodišču, ki je izdalo odredbo, ljubljanskem višjem sodišču in vrhovnem sodišču. Obvestili so tudi generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja, ministra za pravosodje Senka Pličaniča, varuhinjo človekovih pravic Vlasto Nussdorfer ter evropsko združenje odvetniških zbornic, ki je takšno ravnanje ostro obsodilo, je pojasnil Završek.

Odškodninske tožbe in evropsko sodišče
Po besedah Završka se jim še posebno problematičen zdi poseg v tajnost zaupnih in osebnih podatkov drugih strank. Tako že načrtujejo ustavno pritožbo, ne izključujejo pa niti možnosti pritožbe na evropsko sodišče. Država bo tukaj gotovo spoznana za krivo, je prepričan.

Ker so bile na dan preiskav odvetniške pisarne zaprte, so utrpele tudi poslovno škodo, zato bodo po Završkovih besedah zagotovo vložene še odškodninske tožbe, prav tako imajo po njegovem mnenju te pisarne zaradi okrnjenega ugleda podlago za vložitev tožbe za nepremoženjsko škodo. Za katere tri pisarne gre, Završek ne razkriva, prav zaradi škode, ki bi jim s tem lahko povzročil.

Zaradi tega primera hišnih preiskav pri odvetnikih, ki niso osumljeni, kar je po Završkovih besedah precedens, so pred dnevi predlagali vključitev novega člena v novelo zakona o kazenskem postopku. Ta je ravno v usklajevanju.

Za sodišče preiskave niso sporne
Hišne preiskave pri odvetnikih, ki niso osumljeni, ampak imajo stranke v določenih postopkih, so dopusten poseg, pa menijo na ljubljanskem okrožnem sodišču. Opozorili so, da je evropsko sodišče zaupnost med stranko in odvetnikom odreklo, ko gre denimo za poslovno svetovanje.

Smisel hišne preiskave je v tem, da se z njo odkrijejo sledovi kaznivega dejanja ali predmeti, ki so pomembni za kazenski postopek, pravijo na sodišču. Jasno je, dodajajo, da se vrnejo tisti predmeti ali listine, ki niso povezani s kaznivimi dejanji. A te predmete in listine je treba prej pregledati, so pojasnili.