Kot je na Facebooku zapisal Boris Koprivnikar, mu KPK očita nasprotje interesov, ker je glasoval za Violeto Bulc, s katero je v političnih stikih. Foto: BoBo
Kot je na Facebooku zapisal Boris Koprivnikar, mu KPK očita nasprotje interesov, ker je glasoval za Violeto Bulc, s katero je v političnih stikih. Foto: BoBo
KPK, Boris Štefanec
Da je premier Miro Cerar na dopisni seji vlade aktivno sodeloval pri sprejemanju odločitve o Violeti Bulc, s katero ima politične stike, bi po mnenju KPK-ja, "lahko kazalo na kršitev določb zakona o integriteti in preprečevanju korupcije o dolžnem izogibanju nasprotju interesov". Foto: BoBo

Štefanec se res lahko moti, ampak vsi moji sodelavci se pa ne morejo motiti in se tudi ne motijo.

predsednik KPK-ja Boris Štefanec

Kot je Koprivnik zapisal na družabnem omrežju Facebook, mu KPK očita nasprotje interesov. "Tudi sam sem bil blagoslovljen z dopisom Komisije za preprečevanje korupcije, v katerem mi očitajo nasprotje interesov zaradi pridobitve nepremoženjskih osebnih koristi, ker sem glasoval za Violeto Bulc, saj sva v političnih stikih oziroma isti stranki," je na svojem profilu na Facebooku zapisal Koprivnikar.

"Kaj naj rečem ... Upam si trditi, da sva somišljenika, celo prijatelja, spoznala pa sva se ravno zato, ker sva v okviru SMC-ja videla možnost storiti nekaj dobrega za Slovenijo," piše minister za javno upravo. Kot je zapisal, pa tu nastopi dilema. "Kje so moje osebne koristi, če delam javno in pošteno, za vnaprej določeno plačo, če zavračam korupcijo in javno zagovarjam jasna stališča, tudi v okviru stranke, kjer sem našel somišljenike, ki jih podpiram in zagovarjam," se sprašuje Koprivnikar.

"Sporočilo, ki se mi poraja iz omenjenega dopisa, je predpostavka, da nihče ni sposoben postaviti interesov države pred ozke zasebne interese. Predpostavka je napačna," je še poudaril minister.

KPK tudi nad Mira Cerarja in Vesno Györkös Žnidar
Dopis KPK-ja v zvezi s predlaganjem Violete Bulc sta prejela že premier Miro Cerar in notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar. Cerarja je komisija spomnila, da je na dopisni seji vlade dejavno sodeloval pri sprejemanju odločitve o Bulčevi, s katero pa ima politične stike. To bi "po trenutni oceni dejanskega stanja lahko kazalo na kršitev določb zakona o integriteti in preprečevanju korupcije o dolžnem izogibanju nasprotju interesov," pravijo v KPK-ju.

KPK med odrekanjem zakonitosti do legitimnosti
Končne ugotovitve glede postopka imenovanja kandidatke za evropsko komisarko KPK sicer še ni sprejel. Ministrica za notranje zadeve ob tem meni, da poročilo nima pravne podlage, Cerar pa je vodstvu KPK-ja poslal pisno stališče v zvezi s prijavo domnevnih nepravilnosti. Premier je med drugim zatrdil, da v celotni zadevi ni zagrešil nobene zlorabe ali protipravnega, koruptivnega ali drugega neprimernega dejanja. Violeta Bulc je postopek KPK-ja označila za legitimen.

Štefanec prepričan v kredibilnost KPK-ja
Predsednik KPK-ja Boris Štefanec pa je prepričan, da bo komisija kljub očitkom glede dopisov, povezanih s predlaganjem Bulčeve, ohranila kredibilnost, saj da deluje v skladu z ustavo in zakoni.

Poudaril je, da poleg njega na KPK dela mnogo mladih sposobnih strokovnjakov in ne le on sam. "Štefanec se res lahko moti, ampak vsi moji sodelavci se pa ne morejo motiti in se tudi ne motijo," je dejal.

"Formulacija o političnih stikih izhaja iz zakona"
Razlog, da je dopis komisije Koprivnikarju prišel v javnost šele sedaj, je po pojasnilu Štefaneca samo v tem, da je nekoliko pozneje dvignil pošto kot ostala dva. Pošta je bila namreč poslana istočasno, je povedal.

Poudaril je, da je zadeva še odprta, zato je konkretneje ne more komentirati. Je pa ob tem opozoril, da na komisiji niso sprejeli še nobenega poročila, niti njegovega osnutka, kot se je ugibalo v medijih, pač pa so naslovnikom zgolj poslali dopise.

Po besedah Štefaneca se komisija ne namerava podajati v kakršne koli polemike. Se pa predsednik komisije ne strinja z vsebino do neke mere celo zasmehljivih odzivov na njihove dopise. Odgovore nanje bo komisija podala v končnem poročilu.

Formulacija o političnih stikih, na katero so se sklicevali naslovniki dopisov, izhaja iz zakona, je povedal Štefanec. To je pravni standard, ki ga uporablja zakon, komisija pa je v tem primeru tista, ki mora ta pravni standard zapolniti z ustrezno razlago.

Štefanec se res lahko moti, ampak vsi moji sodelavci se pa ne morejo motiti in se tudi ne motijo.

predsednik KPK-ja Boris Štefanec