Premier Cerar je KPK-ju poslal odprto pismo in ga opomnil, da zakonov ne sme razlagati
Premier Cerar je KPK-ju poslal odprto pismo in ga opomnil, da zakonov ne sme razlagati "absurdno". Foto: BoBo
Protikorupcijska komisija preverja predlaganje Bulčeve za evropsko komisarko, poročilo pa naj bi bilo obremenilno tako za predsednika vlade Cerarja kot za ministrico za notranje zadeve Györkös Žnidarjevo. Foto: BoBo

Protikorupcijska komisija preverja predlaganje Violete Bulc za evropsko komisarko. Poročilo KPK-ja pa naj bi bilo po nekaterih navedbah obremenilno za premierja Mira Cerarja, kot tudi za notranjo ministrico Vesno Györkös Žnidar, s katero skupaj sedita v izvršnem odboru največje vladne stranke, SMC-ja.

Na komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) sicer pravijo, da postopek še ni končan, saj v postopku preverjanja predlaganja Violete Bulc za evropsko komisarko še niso sprejete končne ugotovitve. KPK je zaradi razjasnitve dejanskih okoliščin po ustaljenem postopku kontaktirala določene osebe, do zaključka postopka pa ne morejo posredovati nobenih drugih informacij.

Premier Cerar pa je KPK-ju poslal odprto pismo in ga opomnil, da ne sme zakonov razlagati "absurdno". Ob tem je še razložil, da je povsem logično, da člani stranke glasujejo za svoje kandidate in da "politični stiki" niso nedopustno povezani z zasebnimi interesi ter da je celo dolžnost premierja, da predlaga imenovanje oseb, s katerimi ima "politične stike". "Naj končno le še poudarim, da moje glasovanje za Violeto Bulc ni moglo biti in ni bilo v mojem zasebnem interesu, pač pa je bilo zelo močno v državnem interesu," je še zapisal Cerar.

Poročilo prejela tudi notranja ministrica
Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar je potrdila, da je prejela dopis protikorupcijske komisije, ter zatrdila, da poročilo nima pravne podlage. "Politični stiki so v tem kontekstu bistveno preširoko interpretirani in mislim, da gre tukaj za neko načrtno spodkopavanje predstavnikov določene stranke," je poudarila Györkös Žnidarjeva. "Če bi sledili tem vzorcem, potem se lahko postavijo pod vprašaj imenovanja vseh preteklih vlad, tako da menim, da je to popolnoma zgrešeno," je še dodala. Glede odgovora KPK-ju je dejala, da rok za odgovor osem dni in še ni potekel.

KPK preiskuje imenovanje Bulčeve
KPK preiskuje imenovanje Bulčeve