Policijski sindikat Slovenije (PSS). Foto: BoBo
Policijski sindikat Slovenije (PSS). Foto: BoBo

"Vladna pogajalska skupina je na današnje nadaljevanje pogajanj prišla brez odgovorov na zastavljena vprašanja," je v četrtek dejal predsednik Policijskega sindikata Slovenije Rok Cvetko, ki s predsednikom Sindikata državnih organov Slovenije Frančiškom Verkom na sindikalni strani usklajuje in vodi ta stebrna pogajanja.

"Vse to kaže, da si vlada želi neposrednega konflikta z nami," je dejal in dodal, da so ugotovili, da nima smisla nadaljevati na tak način. Sindikati so namreč svoj protipredlog podali že pred približno dvema mesecema, a se vladna pogajalska skupina nanj sploh še ni odzvala.

V drugih dejavnostih, kjer so se po presečnem datumu 3. december 2018 sklepali ločeni sporazumi in so se tako zviševale vrednosti osnovnih plačnih razredov v teh dejavnostih, niso bila upoštevana nobena merila in kriteriji in nikakršna metodologija za to zvišanje, so sindikati danes povedali vladni pogajalski skupini. To je po Cvetkovih besedah zelo pomembno glede na to, da vladna stran zdaj od sindikatov državne uprave pričakuje, da svoj predlog utemeljijo na podlagi meril in kriterijev.

"Če se vlada na eni strani igra plačno tržnico, bo tržnico dobila tudi z naše strani," je napovedal. "Ta igra je izključno interesna in dokler bo tako, se stanje ne bo spremenilo," je prepričan. "Ko pa se bomo začeli pogovarjati na resnih strokovnih podlagah, ki bodo enake za vse, bo zgodba verjetno drugačna," je dodal.

Cvetko je tudi povedal, da bo svet Policijskega sindikata Slovenije v torek obravnaval predlog za preoblikovanje v stavkovni odbor.