Sporni plakat, ki je visel v prostorih policije. Foto: Policija
Sporni plakat, ki je visel v prostorih policije. Foto: Policija
Roman Leljak
Sporni svinčnik oz. domnevno ubojno sredstvo jugoslovanske tajne službe, ki ga je Leljak prinesel v DZ. Foto: MMC RTV SLO

Roman Leljak je bil na zaslišanje na policijsko postajo Ljubljana Center povabljen po ovadbi zaradi svinčnika s posebno ampulo, ki ga je marca prinesel v državni zbor. Na zaslišanju mu je kriminalist pojasnil, da je s svinčnikom, za katerega naj bi na seji rekel, da so ga uporabljali za likvidacije, zlorabil znake za nevarnost, je dejal Leljak, ki zaradi plakata z Josipom Brozom - Titom izjave ni želel podati.

Poslanec SDS-a Branko Grims je v izjavi za medije poudaril, da ustava izrecno prepoveduje kakršno koli politično dejavnost vsem pripadnikom notranjega ministrstva, še posebej policistom. V uradnih prostorih notranjega ministrstva pa je tudi strogo prepovedana kakršna koli politična propaganda, je dodal. Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar bi morala po njegovih besedah "poskrbeti, da se kaj takega tudi teoretično ne bi moglo zgoditi, in je seveda zaradi tega objektivno, če ne tudi subjektivno odgovorna".

Že predtem se je z zapisom na spletu odzval tudi Grimsov strankarski kolega Vinko Gorenak. Pojasnil je, da je kot notranji minister nenapovedano obiskal prostore policijskega skladišča in v dveh prostorih zasledil Titovo sliko. Pričakoval bi, da bodo totalitarni simboli stvar preteklosti, je zapisal in spomnil, da so policijski vodje že leta 1990 pisno naročili, da se morajo slike Tita iz uradnih prostorov policije takoj odstraniti.

Policija plakat odstranila
Na Policijski upravi Ljubljana so medtem pojasnili, da so plakat - šlo je za staro vabilo na prireditev ob 25. maju - že odstranili. Strinjajo se, da morajo biti državni uradni prostori nevtralni in ne smejo vsebovati slik ali drugih predmetov, ki bi lahko vznemirjali ljudi, žalili njihova prepričanja ali čustva. Kot so pojasnili, so se k temu zavezali tudi s sprejetjem kodeksa policijske etike. Po njihovih napovedih bo vodstvo policije na to s pisnim obvestilom enotam ponovno opozorilo vse zaposlene v policiji.
Titova slika na policijski postaji
Titova slika na policijski postaji