SD je sicer na prejšnjih predsedniških volitvah podprl Türka. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
SD je sicer na prejšnjih predsedniških volitvah podprl Türka. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Milan Zver
Kandidat za predsednika je tudi Milan Zver. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar

Zunajparlamentarna stranka Zares bo na letošnjih volitvah predsednika republike podprla kandidaturo zdajšnjega predsednika republike Danila Türka. Kot so sporočili iz Zaresa, se je tako v sredo na seji odločil svet stranke.

"Ocenjujemo, da je svojo funkcijo opravljal dobro in v korist vseh Slovenk in Slovencev. Hkrati smo prepričani, da Slovenija v teh nemirnih in težkih časih potrebuje predsednika, ki bo znal povezovati in iskati skupne poti za izhod iz krize," je v sporočilu za javnost pojasnil predsednik Zares Pavel Gantar.

Med zunajparlamentarnimi strankami so podporo Türkovi kandidaturi prejšnji mesec napovedali tudi v LDS-u. Po razmisleku o morebitnem lastnem kandidatu so se po besedah predsednika LDS-a Iztoka Podbregarja odločili, da LDS-u ni do tega, da bi si s kandidaturo želel dvigovati medijsko prepoznavnost v predsedniški kampanji.

Lukšič: Kdaj bo Pahor predsednik, je le vprašanje časa
Potem ko je poslanska skupina SD-ja podprla kandidaturo nekdanjega premierja Boruta Pahorja za predsednika države, je to na 3. programu TV Slovenija storil tudi novi predsednik stranke Igor Lukšič.

"Kot predsednik vlade se je obnašal precej bolj kot predsednik države. Zato je tudi bila zamera s strani stranke in tudi nekaterih koalicijskih partnerjev, da vendarle ne odigrava tiste vloge, ki bi jo moral kor predsednik vlade," je dejal Lukšič in pojasnil še: "Jaz lahko ugotovim to, kar sem rekel pred petimi leti, da je Borut Pahor rojen za predsednika države. Kdaj mu bo to uspelo, je po moje samo vprašanje časa." SD je na prejšnjih predsedniških volitvah podprl Türka.

Pahor se želi v zvezi s kandidaturo pogovoriti tudi s prvakom DeSUS-a Karlom Erjavcem. Člani izvršnega odbora DeSUS-a so namreč danes razpravljali o tem, katerega kandidata za predsednika republike bodo podprli.

V predsedniško tekmo se podaja tudi Milan Zver
Poleg Pahorja in Türka se v predsedniško tekmo podaja tudi evropski poslanec Milan Zver, ki ga v volilno tekmo pošilja SDS, podpirajo pa ga tudi NSi, predsednik zunajparlamentarne SNS-a Zmago Jelinčič in neodvisni kandidat Marko Kožar.