Foto:
Foto:

Zbrane je nagovoril predsednik DZ-ja Borut Pahor, ki je mlade delegate opomnil, da je ob vsebini sprejetih sklepov pomemben tudi način, kako jih doseči.

Tako bi morali biti v zastopniškem telesu, kakršen je tudi otroški parlament, sposobni razpravljati strpno in nežaljivo. Odločanje v imenu drugih namreč zahteva zrelo osebnost in tudi otroški parlament je del tega dozorevanja, je povedal Pahor.

Šole za starše
V plenarnem delu zasedanja so delovne skupine s področij družine, šole in družbe predstavile svoje sklepe, na njihova vprašanja pa so odgovarjali predstavniki ministrstev in drugih državnih ustanov. Tako v delovni skupini za področje družine predlagajo, da bi ustanovili šole za starše, saj je informiranost staršev izhodišče za kasnejše vedenje otrok. Starši bi se po njihovem morali vprašati tudi, kako izpolnjujejo svojo vlogo.

Otroški parlament je projekt ZPMS-ja in se izvaja kot program vzgoje otrok za demokracijo. Občinski otroški parlamenti izvolijo po enega delegata za nacionalni otroški parlament, razen mestne občine, ki izvoli po pet delegatov.