Patra Staneta Zoreta bodo v škofa uradno posvetili 23. novembra. Foto: BoBo
Patra Staneta Zoreta bodo v škofa uradno posvetili 23. novembra. Foto: BoBo
Novo vodstvo slovenske Cerkve
Nov ljubljanski nadškof metropolit Zore se predstavi

Novi ljubljanski nadškof, frančiškan Stane Zore, se je prvič v vlogi vodje ljubljanske nadškofije predstavil javnosti in razodel nekaj svojih vizij, kakšno mora biti poslanstvo škofa.

"Mislim, da je poslanstvo škofa biti škof za ljudi. Prva stvar, za katero mora skrbeti škof, je pastorala, skrbeti za božje ljudstvo in mu biti blizu, da spoznaš, kako diha, čuti, kakšne so njegove stiske in pričakovanja ter da se po drugih strani od njih učiš," je povedal.

Zore je tudi priznal, da se je v Sloveniji "nekoliko omajal" ugled Cerkve. "Zaupanje v Cerkev se ne more vzpostaviti z deklaracijami in ne more se pridobiti z ukazi. Delali bomo v resnično dobro vseh ljudi, zlasti tistih najbolj potrebnih pomoči in bomo iskreni do vsakega človeka. Na ta način bo vzpostavljeno zaupanje v Cerkev," je napovedal Zore.

"Na terenu ostaja zaupanje v duhovnike. Tam, kjer imajo ljudje osebno srečanje z duhovniki v župnijah, pravijo - naš župnik je dober, Cerkev pa je malo problematična," je dodal. Po njegovem mnenju pa je zaupanje v celotno institucijo mogoče vzpostaviti z iskrenostjo, pristnostjo in doslednostjo.

Oživitev mešane komisije
Glede odnosa med državo in Cerkvijo je novi ljubljanski nadškof povedal, da od države pričakuje, da bo Cerkev sprejela kot partnerja v pogovoru ter da bo imela Cerkev prostor za besedo in oznanjevanje katoliškega socialnega nauka v slovenskem prostoru. "Želim si, da Cerkev ne bi bila na preizkušnji ob vsaki zamenjavi oblasti," je povedal in poudaril, da bi morali oživiti mešano komisija med državo in Cerkvijo, ki bi sproti reševala odprta vprašanja, ne pa, "da nas presenečajo in spravljajo v zadrego".

Med temami, ki bi jih po Zoretovem mnenju morali rešiti, je pravilna umestitev verouka. Veliko otrok obiskuje verouk, vendar to ni nikjer ovrednoteno, je opozoril. Po njegovem mnenju bi lahko krožke ovrednotili kot krožke. Omenil pa je tudi pobude in težave z vojaškim vikariatom in dejavnostjo Cerkve v bolnišnicah in zaporah.

Novo vodstvo slovenske Cerkve
Nov ljubljanski nadškof metropolit Zore se predstavi