Alenka Bratušek in Igor Šoltes bosta tekmeca na predčasnih volitvah. Foto: BoBo
Alenka Bratušek in Igor Šoltes bosta tekmeca na predčasnih volitvah. Foto: BoBo

Zaradi novice, da je svet stranke Verjamem zavrnil dogovor o sodelovanju in se odločil, da bodo na volitvah nastopili samostojno, so razočarani v stranki Alenke Bratušek.

"Ob sinočnji polnočni novici o sklepu sveta stranke Verjamem, da je “proti povezovanju”, v Zavezništvu AB iskreno obžalujemo, da je zavest o neproduktivni pršitvi glasov v levo-sredinskem, socialno-liberalnem polju na minulih evropskih volitvah očitno tako hitro šla v pozabo," je v sporočilu za javnost zapisal predsednik sveta Zavezništva Alenke Bratušek, Stojan Pelko.

Pelko je opozoril, da so pred ustanovnim kongresom Zavezništva AB dali jasno vedeti vsem morebitnim zaveznikom, da v predvolilnem povezovanju vidijo iskanje sorodnosti in krepitev moči, ne pa izključevanja ali šibitve celega političnega pola. Zadnja odločitev stranke Verjamem pa gre po njegovem mnenju prav v to drugo smer.

"V trenutku, ko se zdi v javnosti dopustna razprava celo o tem, ali je vlado mogoče voditi iz zapora, bi razvojno naravnano, k pravični družbi usmerjeno zavezništvo predsednice vlade, evropskega poslanca in številnih programsko sorodnih strank in gibanj gotovo lahko bistveno prispevalo k preglednejši izbiri na bližnjih volitvah, predvsem pa ne grozilo spet z izgubo glasov in posledično mest v državnem zboru," je še dodal Pelko.

Zavezništvo AB pa bo tako na volitvah sodelovalo s strankami Zares, Stranka mladih – Zeleni Evrope, Neodvisna stranka Pomurja ter nekaterimi posameznicami in posamezniki, "ki so v zavezništvu prepoznali odgovor na prihodnje izzive in so pripravljeni prevzeti odgovornost zanje".