Po njegovih besedah je to najverjetneje tudi zadnja možnost za tako rešitev. Ko bo Hrvaška enkrat stopila v Evropsko unijo, ne bo več pripravljena privoliti v take pogoje, kakršni so v tem sporazumu, je pojasnil.
Po njegovih besedah je to najverjetneje tudi zadnja možnost za tako rešitev. Ko bo Hrvaška enkrat stopila v Evropsko unijo, ne bo več pripravljena privoliti v take pogoje, kakršni so v tem sporazumu, je pojasnil. "Preveliko tveganje je to izpustiti iz rok." Foto: EPA

"To je dober sporazum in ni razloga, da dvomimo o njem. Edini strah, ki je upravičen, je strah pred negotovim stanjem," je dejal.

Po besedah Žbogarja ljudje referenduma 6. junija ne bi smeli razumeti kot prelaganja odgovornosti na njihova ramena. "Razumite ga kot željo, da nam volivci dajo podporo, da gremo naprej. Odgovornost bo ostala na nas, na državnem zboru, na tistih, ki bodo Slovenijo zagovarjali na sodišču," je povedal.

Dejal je še, da se Slovenija arbitraže ne sme bati, saj ima pozitivne izkušnje s takim reševanjem sporov še iz svojega osamosvajanja, hkrati pa ima tudi dobre argumente. "S tem sporazumom, ki vrača stanje na dan, 25. junij 1991, odpravljamo vse napake zadnjih dvajsetih let," je pojasnil.

V sporazumu je po njegovih besedah tudi določen stik z odprtim morjem, sodišču pa nalaga odločanje po mednarodnem pravu in petih načelih, ki so vsa v interesu Slovenije. Relevantne okoliščine so, da je to edini stik Slovenije z odprtim morjem, da je Slovenija v preteklosti izgubila del ozemlja v korist Hrvaške in da je to za državo življenjskega pomena, je pojasnil zunanji minister.