Žbogar vztraja: Sporazum moramo podpisati. Foto: MMC RTV SLO
Žbogar vztraja: Sporazum moramo podpisati. Foto: MMC RTV SLO
Radovan Žerjav
Prvak SLS-a ne more razumeti, da vlada ne upošteva svaril stroke. Foto: MMC RTV SLO
Meja
Kot so še sporočili, bo SLS vložil pobudo v DZ-ju, da se hkrati izvede posvetovalni referendum z vprašanjem: 'Ali ste za to, da Slovenija podpre vstop Hrvaške v Evropsko unijo, vendar pod pogojem, da se ta umakne s slovenskega ozemlja in morja in da Slovenija ohrani teritorialni stik z odprtim morjem?' Foto: MMC RTV SLO
Meja
SLS poziva poslance vladne koalicije, naj ne podprejo arbitražnega sporazuma in naj namesto politične lojalnosti vladi in vodstvom strank na prvo mesto postavijo odgovornost do Slovenije ter zaščite njenih strateških interesov. Foto: MMC RTV SLO
Pogovor z Janezom Janšo in Radovanom Žerjavom
Pogovor s Samuelom Žbogarjem

Zunanji minister Samuel Žbogar je prepričan, da je zdaj pravi čas za podpis arbitražnega sporazuma, vendar bo vlada pred ratifikacijo počakala še na oceno ustavnosti. Za ustavno presojo sporazuma so se v vladi, kot je v pogovoru na TV Slovenija pojasnil minister, odločili zaradi nekaterih pomislekov slovenskih strokovnjakov. Minister upa, da bo sodišče sporazum obravnavalo prednostno in bodo sklepi znani še pred ratifikacijo. Prvaku SDS-a Janezu Janši se zdi odločitev vlade, da sporazum pošlje v ustavno presojo, povsem nesmiselna, glede na to, da je prepričana, da je z njim "vse v redu". Po njegovih besedah bi se lahko tu vlada raje ozirala na mnenje poslancev.

Žerjav Žbogarju očita neupoštevanje stroke
Naslednje vprašanje, ki je v Odmevih razdelilo ministra in oba predstavnika opozicije, se je navezovalo na to, da vlada ne upošteva mnenj nekaterih slovenskih strokovnjakov, ki so prepričani, da sporazum ni ustrezen. Žbogar je o tem dejal, da so mnenja različna in "vsa zanimiva, vendar pa mora vlada v nekem trenutku prevzeti odgovornost". Prvi mož SLS-a Radovan Žerjav pa neupoštevanja stroke nikakor ne more razumeti. Prepričan je, da bi se morali v vladi vprašati, zakaj so se France Bučar, Miro Cerar, Marko Pavliha in drugi izpostavili s kritiko sporazuma, če pa so so politično neodvisni (če že ne, pa so po njegovem mnenju bolj povezani z levico).

Janša: Sporno, da je sporazum drugačen, kot je bil na začetku
In če Žbogar meni, da je bilo 18 let dovolj časa za razprave, Janša in Žerjav tudi temu ne pritrjujeta. "S tiho diplomacijo smo pripravili elemente, ki so pripeljali do arbitražnega sodišča," je povedal minister in spomnil, da sta predlog že septembra obravnavala vlada in odbor DZ-ja za zunanjo politiko (OZP), sporazum z določenimi spremembami pa je OZP tudi sprejel. A prav tu se, kot trdijo v opoziciji, zatakne. Janša namreč opozarja, da je sporazum, ki so ga na matičnem odboru dobili na mizo tokrat, drugačen od prvotnih izgodišč in da je vlada v pol leta izvedla "tri ostre zavoje in obrate", ki "nakazujejo nepremišljeno rokohitrstvo".

Žbogar: Celovitost Piranskega zaliva ni izgubljena
Po besedah ministra celovitost Piranskega zaliva ni izgubljena, o čemer bo odločalo arbitražno sodišče na podlagi vseh predloženih dokumentov, "ki bodo tudi argumentirani". Po pojasnilu ministra 3. člen, v katerem so odloča o stiku Slovenije z odprtim morjem ter poteku meje na morju in kopnem na podlagi mednarodnega prava, "upošteva tudi vso pravičnost in posebne okoliščine". Tudi temu sta opozicijska prvaka oporekala, saj sta menila, da mednarodno pravo, na katerega se naslanja sporazum, nikakor ne bo nujno uveljavljalo vseh za Slovenijo pomembnih okoliščin. In če se bo ta črn scenarij uresničil, Slovenija lahko izgubi stik z odprtim morjem, sta poudarila.

Ob morebitnem negativnem izidu referenduma državi spet na zažetku
Minister je ob koncu pogovora v Odmevih dejal, da Slovenija zdaj v pogajanjih s Hrvaško ne ne potrebuje več "orožja", saj je dosegla sporazum o arbitraži, ki bo privedel do rešitve meje še pred njenim vstopom v EU.

Kot omenjeno na začetku prispevka, opozicija zaradi nestrinjanja s sporazumom napoveduje referendum - po Žerjavovih besedah naj bi bilo referendumsko vprašanje vezano na vstop Hrvaške v EU. Žbogar pravi, da ratifikacija, če se ljudje na raferendumu o predlogu za reševanje slovensko-hrvaške meje izrečejo negativno, ne bo veljala. V tem primeru "bi bili spet na začetku", je sklenil.

SLS grozi z interpelacijama in nezaupnico vladi
Kot smo že poročali, bodo v SLS-u ob morebitni ratifikaciji sporazuma o arbitraži v DZ-ju sprožili postopek za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma s ciljem, "da se arbitražni sporazum zavrne in preprečijo njegove škodljive posledice". Poleg poslancev SNS-a, ki so že zagotovili podporo, pričakujejo, da bodo pobudo za referendum podprli tudi poslanci SDS-a in tako zagotovili več kot 30 potrebnih podpisov. V nasprotnem primeru bodo pobudniki začeli zbirati 40.000 podpisov podpore.

Poleg tega bodo v Ljudski stranki po potrebi uresničili tudi svoje napovedi o interpelaciji proti Žbogarju in Pahorju ter nezaupnico celotni vladi. "SLS bo uporabil vse zakonite vzvode, da Slovenija ohrani svoje ozemlje, morje in teritorialni stik z mednarodnimi vodami," so zapisali v sporočilu za javnost in dodali, da bo stranka skupaj s somišljeniki "najpozneje po referendumu, na katerem bodo volivci po našem prepričanju zavrnili arbitražni sporazum, vložila interpelacijo proti zunanjemu ministru (Samuelu Žbogarju, op. a.) in predsedniku vlade (Borutu Pahorju op. a.) skupaj s konstruktivno nezaupnico vladi".

Poziv k posvetu s strokovnjaki
Po prepričanju SLS-a je vztrajanje premierja in koalicije pri predlogu arbitražnega sporazuma, ki Slovenijo izpostavlja nevarnosti, da izgubi dele svojega zemlja in morja ter teritorialni stik z mednarodnimi vodami, neodgovorno. Zato znova pozivajo predsednika vlade, naj se posvetuje z uglednimi Slovenci in priznanimi strokovnjaki, dr. Francetom Bučarjem, dr. Marko Pavliho, dr. Mirom Cerarjem ml. in drugimi, ki opozarjajo na možnost škodljivih in nepopravljivih posledic podpisa arbitražnega sporazuma.

"Prav tako pozivamo poslance Državnega zbora RS, da upoštevajo pomisleke dr. Franceta Bučarja, dr. Janeza Čebulja in drugih pravnih strokovnjakov, ki ocenjujejo, da bi o arbitražnem sporazumu Državni zbor RS moral odločati z dvotretjinsko večino, saj gre za vprašanja, ki so povezana z določanjem teritorija Slovenije in njenih meja," dodajajo.

Pogovor z Janezom Janšo in Radovanom Žerjavom
Pogovor s Samuelom Žbogarjem