Janez Drnovšek je po dolgotrajni bolezni umrl v 58. letu starosti. Foto: MMC RTV SLO
Janez Drnovšek je po dolgotrajni bolezni umrl v 58. letu starosti. Foto: MMC RTV SLO
Pogreb Janeza Drnovška
Predsednik države Danilo Türk, predsednik vlade Janez Janša in predsednik državnega zbora France Cukjati so se v Zagorju ob Savi še zadnjič poklonili spominu na Janeza Drnovška. Foto: www.up-rs.si (BOBO)
Maša za Janeza Drnovška
Uran se je v uvodu spomnil, kako je Drnovšek na njunem skupnem obisku Svete gore nad Zagorjem z veliko notranjo zbranostjo obudil spomin na svojo mater. Tudi od teh spominov je pokojni živel, je dejal ljubljanski nadškof. Foto: MMC RTV SLO
Žalna knjiga v Bruslju
V žalno knjigo se je v Bruslju podpisal tudi generalni sekretar Nata Jaap de Hoop Scheffer. Foto: MMC RTV SLO
Drnovškova zadnja pot

Pogrebu je poleg ožjih družinskih članov in pokojnikovih prijateljev prisostvovalo še okoli tisoč ljudi. Žalni sprevod s sinom Jašo Drnovškom, hčerko Nano Forte in sestro Heleno Drnovšek Zorko se je izpred mrliške vežice ob 15.00 napotil proti družinskemu grobu, kjer so pokopani tudi Drnovškovi starši. Spontano mu je sledila tudi množica ljudi, ki se je zbrala pred mrliško vežico.

Pred grobom je v spomin na svojega brata nekaj besed spregovorila sestra Helena, ki je izpostavila pomembnost duhovnosti in dobrote.

Trije predsedniki so se še zadnjič poklonili
Nekdanjemu predsedniku so se že dopoldne še zadnjič prišli poklonit predsednik države Danilo Türk, premier Janez Janša in predsednik DZ-ja France Cukjati. Vsi trije so izrekli tudi sožalje pokojnikovemu sinu Jaši, hčerki Nani in sestri Heleni Drnovšek Zorko ter se vpisali v žalno knjigo. Ob koncu vpisov v žalno knjigo in izrekanju sožalja je okrog 15. ure sledil nastop kantavtorja Vlada Kreslina.

Drnovšku so se prišli poklonit tudi predsednica in podpredsednica LDS-a, Katarina Kresal in Zdenka Cerar, člani strankine poslanske skupine in zagorski župan Matjaž Švagan, člani SLS-a, ki so bili ministri v njegovi vladi med letoma 1997 in 2000, nekdanji predsednik republike Milan Kučan, nekdanji guverner Banke Slovenije Mitja Gaspari, predsednik Zaresa Gregor Golobič s skupino poslancev svoje stranke in avstrijski veleposlanik v Sloveniji Valentin Inzko.

Maša za pokojnega predsednika
V ljubljanski stolnici je bila zvečer maša za pokojnega predsednika, ki jo je daroval ljubljanski nadškof in metropolit Alojz Uran v navzočnosti apostolskega nuncija in drugih slovenskih škofov, duhovnikov in vernikov.

Nagovor je imel celjski škof Anton Stres, ki je o Drnovšku povedal, da je bil zagovornik človekoljubja, ki duhovnosti ne podcenjuje in ne izključuje, ampak jo postavlja v ospredje človekovega zanimanja. S tem je po besedah Stresa šel onstran tistega, kar se je pričakovalo od njega kot državnika. Poudaril je tudi to, da si je Drnovšek odločno prizadeval, da bi prerasli stara nasprotja, zamere in predsodke ter da bi tudi Katoliška cerkev v Sloveniji delovala samoumevno, brez ovir. Prav njemu se moramo zahvaliti, da je Slovenija leta 2001 sklenila svoj prvi mednarodni sporazum s Svetim sedežem o položaju Cerkve, je dodal Stres.

Vpis v žalne knjige še danes in jutri
Spominu na Janeza Drnovška se je še danes in jutri mogoče pokloniti z vpisom v številne žalne knjige, ki so odprte v predsedniški palači v Ljubljani, v številnih občinah po Sloveniji ter v domačem kraju Janez Drnovška, v Bruslju in na spletni strani urada predsednika. V spletno žalno knjigo se je od včeraj popoldne vpisalo več kot 34.000 ljudi, v predsedniški palači pa se jih po podatkih urada predsednika republike vsako uro vpiše od 150 do 180. Žalne knjige bodo po vsej državi odprte še jutri.

Svojcem nekdanjega predsednika je v imenu Slovenk in Slovencev po svetu sožalje izrazil tudi vladni urad za Slovence v zamejstvu in po svetu. "Spominjali se ga bodo kot modrega in preudarnega politika, ki je popeljal Slovenijo k samostojnosti in je imel ključno vlogo v pripravah Slovenije na vstop v Evropsko unijo. V srcih Slovenk in Slovencev po svetu je pustil globoko in neizbrisno sled," so sporočili iz urada.

Ulica ali trg Janeza Drnovška
V Ljubljani bodo po preminulem nekdanjem predsedniku republike in vlade Janezu Drnovšku poimenovali eno izmed ulic ali trgov. Posebna komisija bo svojo odločitev sprejela do poletja.

C. R.

Drnovškova zadnja pot