Sporna objava na SDS-ovi spletni strani je pri Bošnjaški zvezi Slovenije vzbudila skrb. Foto: MMC RTV SLO
Sporna objava na SDS-ovi spletni strani je pri Bošnjaški zvezi Slovenije vzbudila skrb. Foto: MMC RTV SLO

Otroci enega od poslancev DZ-ja so bili žrtev tabloidne manipulacije, ko je bila njihova družina izenačena z družino Hitlerjevega ministra za propagando. Huda Jama, prizorišče najhujših dejanj zoper človečnost, je bila v istem tedniku spet zlorabljena v smislu piščalke iz kosti, na katero naj bi igrala ena od voditeljic informativnega programa. Režiserji, ki so ustvarjali dokumentarne filme o komunističnih zločinih nad civilisti, so bili poimenovani s kostoljubi. Primerov sovražnega govora, ki ga ponuja tranzicijska levica, je toliko, da predstavljajo medijski vsakdan. Ob nobenem od njih, niti tistem, ko je novinarka enega od dnevnikov vodjo opozicije označila za fašistoidnega, se ni nihče zganil.

Zbor za republiko
Nataša Pirc Musar
"Ker gre za očitni sovražni in žaljivi zapis ter za očitno razširjanje nestrpnosti, me zanima, ali so informacijska pooblaščenka, predsednik republike, varuhinja človekovih pravic in ostale pristojne institucije vložile kazensko ovadbo zoper pisca besedila," se sprašujeavtor besedila na SDS-u, ki se zaradi bojazni pred revanšističnimi ukrepi oblasti ni podpisal. Foto: BoBo

Zbor za republiko meni, da gre pri razpravah o zapisu na strani SDS-a za nov hud verbalni napad na opozicijo. Župan Velike Kladuše pozival svoje občane v Sloveniji, da glasujejo za gospoda Jankovića.

Bošnjaška kulturna zveza pisca spornega zapisa in SDS sprašuje, kdo in kje naj bi v imenu enega izmed bošnjaških društev grozil znancu pisca. Poudarili so, da se pred volitvami niso "ne javno ne zasebno opredelili za nobeno politično stranko v Sloveniji," vendar, ker iz zapisa izhaja, da naj bi člani bošnjaškega društva pri svojem agitiranju za Zorana Jankovića uporabljali nezakonite načine prepričevanja v predvolilni kampanji, saj naj bi nadlegovali, grozili in ponujali denar, so pri Bošnjaški kulturni zvezi ob teh navedbah zaskrbljeni, zato želijo ugotoviti, ali so navedbe resnične.

Objavljamo poziv župana Velike Kladuše rojakom v Sloveniji, naj glasujejo za Jankovića
Admil Mulalić, župan Velike Kladuše, kraja na severozahodu Bosne in Hercegovine, je pozval svoje rojake, ki živijo v Sloveniji in imajo volilno pravico, naj se udeležijo predčasnih volitev ter glasujejo za Pozitivno Slovenijo Zorana Jankovića. Poudaril je, da z glasom za Pozitivno Slovenijo in Zorana Jankovića podpirajo še tesnejše prijateljstvo med Veliko Kladušo in Slovenijo, ki se kaže tudi s skupnimi projekti, tistimi, ki so že realizirani, in tistimi, ki jih še načrtujejo, "za boljše življenje naših ljudi v Sloveniji in njihove družine v Bosni".

Prepričan, da gre za ljudi, ki bodo delali v smeri ekonomsko uspešnejše in socialno bolj solidarne Slovenije, za dobro vseh njenih državljanov in v smeri krepitve prijateljskih odnosov z Veliko Kladušo, na osnovi dozdajšnjega sodelovanja in razumevanja vas pozivam, da glasujete za kandidata Zorana Jankovića in kandidatno listo Pozitivna Slovenija, je v javnem pozivu dejal župan Mulaić.

Od domnevnega pisca Tomaža Majerja in SDS-a zahtevajo konkretne podatke o nepravilnostih, ki jih po njihovih besedah potrebujejo, saj želijo tudi sami raziskati primer in ugotoviti, ali je kdo v imenu katerega izmed bošnjaških društev v Sloveniji resnično izvajal nedovoljene oblike pritiska na volivce in tako zlorabil organizacijo. Če želenih informacij od stranke in pisca ne bodo dobili, bodo sklepali, "da je primer izmišljen, in zahtevali javno opravičilo zaradi žaljenja dobrega imena organizacij z bošnjaškim predznakom v Sloveniji".

"Zapis je kronika s komentarjem"
V Zboru za republiko menijo, da gre pri zapisu za kroniko pred- in povolilnega dogajanja s komentarjem, ki pa bi ga po njihovem mnenju težko šteli za primer sovražnega govora.

Pojasnjujejo, da so v zapisu gole navedbe brez opredeljevanj, v besedilu ni niti ene besede o javnem spodbujanju ali razpihovanju narodnega sovraštva, razdora ali nestrpnosti, kot ga opredeljuje 297. člen kazenskega zakonika, in da avtor navaja predvsem pričevanja članov volilnih komisij po državi.

SDS je na spletni strani objavil javno vprašanje informacijski pooblaščenki, ali je vložila kazensko ovadbo zoper Toneta Fornezzija - Tofa, ki je pred dvema letoma na svoji spletni strani objavil zapis, "ki v celoti ustreza definiciji skrajno primitivnega, nestrpnega in sovražnega govora z naslovom Strahopezdljivec Tanko".

Fornezzi je med drugim zapisal: "Jože Tanko, opozicijski govedar, Janševo trobilo, čefurski hlapec, ki je v rdečem režimu vladajočim Srbom povsod, kje je bilo le možno, lezel v rit, ta politični nebodigatreba, ki je postal zaveden Slovenec šele po osamosvojitvi /.../ Kje pa je bil takrat ta korajžni Jože Tanko? Kje? Strahopezdljivo je čuval svojo rit, skrit v varnem zavetju, da so drugi namesto njega, za ceno svojih življenj, postavili temelje samostojni Sloveniji. Zdaj pa je, kot še mnogo njemu podobnih strahopetnežev, začutil priložnost, da samega sebe proglasi za junaka. Drek, pa tako junaštvo! Največ, dragi Tanko, boste storili za Slovenijo, če v Albaniji zaprosite za politični azil."

V Zboru menijo, da so državljani, ki izvirajo iz drugih republik nekdanje skupne države, v zapisu prikazani na neprimeren način, vendar kot žrtve manipulacij, ne pa kot drugorazredni državljani.

"Če iz zapisa izhajajo kakršni koli sledovi protipravnih ravnanj, naj to razčiščujejo pristojne institucije pravne države, skrajno zaskrbljujoče pa je, da se neodvisno od tega že vnaprej organizira orkestriran politično-medijski linč, po katerem so nekateri že vnaprej razglašeni za brezpogojno krive, medtem ko se nekaterih sumov očitno ne sme niti omeniti," so zapisali in poudarili, da domnevni pisec Tomaž Majer ne izraža stališč stranke, ampak svoje lastno.

"Zaskrbljeni zaradi dvojnih meril"
Zbor za republiko izraža zaskrbljenost zaradi dvojnih meril. Ugotavljajo, da gre za zlorabo pojma sovražnega govora, saj menijo, da v nasprotju z Majerjevim prispevkom obstaja cela vrsta primerov, na podlagi katerih je mogoče sklepati na toleriranje sovražnega govora.

Pravica do osebnega dostojanstva je bila odvzeta verujočim, ko je neki tednik na svoji naslovnici predstavil Marijo s podgano v naročju. Nobena od pristojnih institucij tedaj ni reagirala: molčali so mediji in politika, vse skupaj so opredelili kot »umetniško svobodo«. V zadnjem času je isti tednik objavljal najtežje primere suma sovražnega govora po 297. členu, a se prav tako ni zganil nihče, še več, tožilstvo je ovadbe zavračalo.

Zbor za republiko meni, da gre za pristransko uporabo dvojnih meril in za nov hud verbalni napad na opozicijo. Obenem pa opozarjajo, da imajo tudi opozicijske stranke z ustavno zajamčeno svobodo političnega izražanja in delovanja.

"Nestrpni in sovražni govor je postal nekaj samoumevnega"
V državljanski tribuni Za več svobode, ki združuje 100 uglednih Slovencev in Slovenk z različnih področij, ugotavljajo, da je nestrpni in sovražni govor zadnja leta postal nekaj samoumevnega ter da je čas, "da trendom zastraševanja in hujskanja proti drugačnim rečemo ne".

Svoj glas za pravice drugih dvigujejo zato, da bi "lahko bili to, kar smo: državljani svobodne, demokratične, pravne države - ne glede na to, v koga se zaljubljamo in koga volimo, od kod prihajajo naši geni in kako se oblačimo, v kaj verujemo in kaj (mislimo, da) vemo".

Opozorili so na pojave nestrpnega in sovražnega govora med političnimi strankami. Kot so zapisali, so pred časom v parlamentu žrtve birokratskega izbrisa "vabili na ples ob zvokih puškomitraljeza" in "klicali k pregledu mednožij poslank, ki so si drznile preglasno nestrinjati".

Zdaj pa, poudarjajo v državljanski pobudi, ob nepričakovanem porazu razočarana stranka "s prstom kaže na 'neprave' državljane v trenirkah, ki naj bi pokvarili javno dano obljubo, da bo po volitvah na Ljubljanskem gradu spet plapolala slovenska zastava".

Otroci enega od poslancev DZ-ja so bili žrtev tabloidne manipulacije, ko je bila njihova družina izenačena z družino Hitlerjevega ministra za propagando. Huda Jama, prizorišče najhujših dejanj zoper človečnost, je bila v istem tedniku spet zlorabljena v smislu piščalke iz kosti, na katero naj bi igrala ena od voditeljic informativnega programa. Režiserji, ki so ustvarjali dokumentarne filme o komunističnih zločinih nad civilisti, so bili poimenovani s kostoljubi. Primerov sovražnega govora, ki ga ponuja tranzicijska levica, je toliko, da predstavljajo medijski vsakdan. Ob nobenem od njih, niti tistem, ko je novinarka enega od dnevnikov vodjo opozicije označila za fašistoidnega, se ni nihče zganil.

Zbor za republiko